Představte si jídlo, které nádherně voní po opečené slanině, jemném šunkovém salámu a oblíbeném sýru. Navíc se sýr táhne s každým soustem. Plněné kuřecí kapsy nejsou jenom rychlým nápadem na večeři, ale také ukázkou, jak se dá klasický kuřecí řízek upravit na úplně jiné jídlo. Tento recept je takovou klasikou, která se hodí nejen na běžné dny a přirozeně má své zastánce i odpůrce. Kuřecí maso je v tomto podání hezky šťavnaté a chutě dalších ingrediencí se příjemně propojují.
Kapsu samozřejmě můžete upravit a naplnit podle své chuti – od volby sýra, až po přidání oblíbených bylinek. Jídlo potěší i vaše oko, jelikož poctivá náplň upoutá hned po prvním rozkrojení. Navíc příprava nezabere hodiny, což je příjemný benefit.
Recept na plněné kuřecí řízky – kapsy se sýrem a šunkovým salámem
Ingredience pro přípravu
- 4 kuřecí prsa
- 200 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam…)
- 4 plátky anglické slaniny
- 4 plátky šunkového salámu
- 4 plátky šunky
- bazalkové pesto
- sůl a pepř
- olej
- suroviny na trojobal (hladká mouka, vejce a strouhanka)
Postup přípravy
1. Omyté a osušené kuřecí prsní řízky jemně naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
2. Z masa si vytvoříme malé kapsy, které postupně naplníme 1 lžičkou bazalkového pesta, plátkem sýra, šunky, šunkového salámu a anglické slaniny.
3. Kapsy uzavřeme pomocí párátek nebo kuchyňským provázkem.
4. Kapsy nyní obalíme v mouce, následně rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
5. V pánvi si rozpálíme olej a kuřecí kapsy z obou stran smažíme dozlatova.
6. Před podáváním se na největším kousku přesvědčte, že jsou řádně propečené.
Tipy k receptu
Sýr na míru: Pokud chcete náplň trochu ozvláštnit, použijte aromatičtější sýr, například nivu nebo chedar.
Bylinky: Do kapsy můžete přidat čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo petrželka, které jídlu dodají další chuťový rozměr.
Pečení místo smažení: Pokud preferujete lehčí variantu, kapsy můžete připravit v troubě – pečte je při 180 °C asi 25–30 minut.
zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI