Plněné ořechy jsou nejen chuťovým potěšením, ale také symbolem tradice a pohody. Jsou krásnou připomínkou domácího cukroví, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oči. Patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví, které na českých stolech nechybí zejména o Vánocích.
Svým tvarem připomínají skořápku ořechu a jsou plněné lahodným máslovým krémem, který se rozplývá na jazyku. Křehké těsto s oříšky a jemný krém tvoří jedinečnou kombinaci, která je nejen chuťovým zážitkem, ale také krásnou ozdobou slavnostní tabule. Tento dezert má dlouhou tradici a často se předává z generace na generaci. Já konkrétně si je pamatuji ještě z pečení vánočního cukroví mé babičky.
Recept na vánoční cukroví – plněné ořechy krémem s kapkou rumu a vlašským oříšky
Ingredience na přípravu
Těsto
- 350g hladké mouky
- 150g moučkového cukru
- 120g mletých vlašských ořechů
- 250g změklého másla
- 1 žloutek
- špetka skořice
Krém do ořechů
- 250 g másla
- 100g moučkového cukru
- 40g vlašských ořechů
- 2 PL rumu
Postup
1.Ze surovin pro těsto vypracujeme hladké jednolité těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne, anebo aspoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
2. Těsto natlačíme do suchých nevymazaných formiček pro ořechy, tak aby zůstala jamka pro krém. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 8 minut.
3. Upečené ořechy vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Naplníme připraveným krémem a slepíme k sobě.
Zdobení
Hotové ořechy můžeme poprášit moučkovým cukrem, namočit do čokoládové polevy anebo zdobit dle fantazie. Podávat je můžeme i tak, bez zdobení.