Plněné ořechy jsou nejen chuťovým potěšením, ale také symbolem tradice a pohody. Jsou krásnou připomínkou domácího cukroví, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oči. Patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví, které na českých stolech nechybí zejména o Vánocích.

Svým tvarem připomínají skořápku ořechu a jsou plněné lahodným máslovým krémem, který se rozplývá na jazyku. Křehké těsto s oříšky a jemný krém tvoří jedinečnou kombinaci, která je nejen chuťovým zážitkem, ale také krásnou ozdobou slavnostní tabule. Tento dezert má dlouhou tradici a často se předává z generace na generaci. Já konkrétně si je pamatuji ještě z pečení vánočního cukroví mé babičky.

Recept na vánoční cukroví – plněné ořechy krémem s kapkou rumu a vlašským oříšky

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 350g hladké mouky
  •  150g moučkového cukru
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 250g změklého másla
  •  1 žloutek
  • špetka skořice

Krém do ořechů

  • 250 g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 40g vlašských ořechů  
  • 2 PL rumu

Postup

1.Ze surovin pro těsto vypracujeme hladké jednolité těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne, anebo aspoň 2 hodiny odpočívat v lednici.

2. Těsto natlačíme do suchých nevymazaných formiček pro ořechy, tak aby zůstala jamka pro krém. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 8 minut.

Hotové těsto natlačíme do formiček.
Hotové těsto natlačíme do formiček.
Upečeme v troubě.
Upečeme v troubě.

3. Upečené ořechy vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Naplníme připraveným krémem a slepíme k sobě.

Ořechy naplníme krémem a slepíme.
Ořechy naplníme krémem a slepíme.

Zdobení

Hotové ořechy můžeme poprášit moučkovým cukrem, namočit do čokoládové polevy anebo zdobit dle fantazie. Podávat je můžeme i tak, bez zdobení.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest