Toto jídlo si žádá čas i prostor a odmění vás neobyčejně měkkým masem a šťávou s bohatou chutí. Tato kombinace hořkosti, sladkosti a kořeněných tónů je poctivou, rustilkální a voňavou hostinou. Tato varianta pečení kolena je oblíbená ve středoevropské kuchyni, v regionech Česka, Moravy, Německa a Rakouska, kde se pivo stalo běžnou součástí vaření.

Tmavé pivo maso nejen zvláční, ale také masu přidá karamelovou a jemně hořkou chuť zatímco med nebo kořenová zelenina zvýší sladkost a zvýrazní jeho chuť. Výsledkem pomalého pečení při nízké teplotě je měkké, rozpadavé maso s křupavou kůží.

Recept na pokrm pro opravdové jedlíky: vepřové koleno

Ingredience potřebné na přípravu Pomalého kolena pod pivní glazurou s kořeněným zeleninovým lůžkem

  • 1 vepřové koleno
  • 2 cibule
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 3 kuličky Nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli
  • 1 plechovka Rajčatového pyré
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžíce másla
  • 1 tmavé pivo

Postup přípravy kolene na zelenině

1. Na oleji v litinovém hrnci orestujeme nahoru nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme nahrubo nastrouhanou cibuli.Osmahneme dohněda.

2. Přidáme sladkou papriku a chvíli ještě restujeme a mícháme

3. Zeleninu podlijeme tmavým pivem, zredukujeme a poté přidáme všechno ostatní koření a osolené vepřové koleno.

Koleno pečeme při nízké teplotě v troubě.
Zdroj: cooky.cz, Koleno pečeme přin ízké teplotě v troubě.

4. Pečeme v troubě při teplotě 160 stupňů doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou.

5. Poté koleno vyjmeme z výpeku, výpek propasírujeme přes cedník do hrnce, je li výpek moc hustý, přidáme trochu vody a nakonec zamícháme máslo. Již nevaříme.

6. Koleno vykostíme, pokrájíme na menší kousky a podáváme s bramborovou kaší politou výpekem.

Tipy

Nízká teplota a dlouhá doba pečení (3-8 hodin) je klíčem k dokonalé šťavnatosti masa.

Pro lesklou glazuru potřete maso 1 lžičkou medu.

Restovaná kapusta s kmínem a kapkou citronu je velice chutnou přílohou.

Obrázek receptu na pečené koleno.

Pečené marinované koleno: Křupavá kůrka a vůně hospodské klasiky

Obrázek receptu na Koleno na chleba - poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest