Toto jídlo si žádá čas i prostor a odmění vás neobyčejně měkkým masem a šťávou s bohatou chutí. Tato kombinace hořkosti, sladkosti a kořeněných tónů je poctivou, rustilkální a voňavou hostinou. Tato varianta pečení kolena je oblíbená ve středoevropské kuchyni, v regionech Česka, Moravy, Německa a Rakouska, kde se pivo stalo běžnou součástí vaření.
Tmavé pivo maso nejen zvláční, ale také masu přidá karamelovou a jemně hořkou chuť zatímco med nebo kořenová zelenina zvýší sladkost a zvýrazní jeho chuť. Výsledkem pomalého pečení při nízké teplotě je měkké, rozpadavé maso s křupavou kůží.
Recept na pokrm pro opravdové jedlíky: vepřové koleno
Ingredience potřebné na přípravu Pomalého kolena pod pivní glazurou s kořeněným zeleninovým lůžkem
- 1 vepřové koleno
- 2 cibule
- 200 g kořenové zeleniny
- 3 kuličky Nového koření
- 6 kuliček celého černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 lžička soli
- 1 plechovka Rajčatového pyré
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžíce másla
- 1 tmavé pivo
Postup přípravy kolene na zelenině
1. Na oleji v litinovém hrnci orestujeme nahoru nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme nahrubo nastrouhanou cibuli.Osmahneme dohněda.
2. Přidáme sladkou papriku a chvíli ještě restujeme a mícháme
3. Zeleninu podlijeme tmavým pivem, zredukujeme a poté přidáme všechno ostatní koření a osolené vepřové koleno.
4. Pečeme v troubě při teplotě 160 stupňů doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou.
5. Poté koleno vyjmeme z výpeku, výpek propasírujeme přes cedník do hrnce, je li výpek moc hustý, přidáme trochu vody a nakonec zamícháme máslo. Již nevaříme.
6. Koleno vykostíme, pokrájíme na menší kousky a podáváme s bramborovou kaší politou výpekem.
Tipy
Nízká teplota a dlouhá doba pečení (3-8 hodin) je klíčem k dokonalé šťavnatosti masa.
Pro lesklou glazuru potřete maso 1 lžičkou medu.
Restovaná kapusta s kmínem a kapkou citronu je velice chutnou přílohou.

Pečené marinované koleno: Křupavá kůrka a vůně hospodské klasiky

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem
pozn.: částečně upraveno AI