Dopřejete si rádi pečivo namazané lahodným máslem, ale občas sklouznete k pokusu ušetřit finance tím, že sáhnete po levnějším výrobku? Pozor na to.
Máslo patří mezi nejstarší a nejpřirozenější tuky, po staletí byla i jeho výroba (tedy stloukání smetany) součástí běžných domácích činností. Mimochodem, s kvalitním mixérem to zvládnete i dnes. Dříve bylo máslo luxusní potravinou. V severských zemích se stalo základní surovinou, zatímco ve Středomoří bylo dlouho nahrazováno olivovým olejem. Dnes se vrací do popředí zájmu, a to nejen díky své chuti, ale také přirozenému složení bez umělých „šmakulád“.
Máslo jako zdroj vitaminů
Věřte nebo ne, máslo má přínos pro naše zdraví. Obsahuje totiž vitaminy A, D, E a K rozpustné v tucích, takže podporuje zrak, imunitu i zdraví kostí. V rozumném množství prospívá metabolismu a vstřebávání živin z jiných potravin. Například přepuštěné máslo (ghí) zase má delší trvanlivost a vyšší kouřový bod, je tedy skvělé na smažení. My se dnes podíváme „na zoubek“ kvalitě klasického másla, které nabízejí obchody.

Čtěte složení
Cena másla v posledních letech vzrostla a s ní i snaha výrobců nabídnout zboží, za které sice zaplatíme méně financí, ovšem pravé máslo to není. Jak se v nich vyznat? Klíčem je číst složení na obalech – pokud tam není jasně napsáno „máslo“, pravděpodobně výrobek nemá patřičné atributy a jedná se o náhražku, jež obsahuje i rostlinné složky.
Vodítkem je i cena
Máslo je zkrátka poctivý mléčný výrobek. Jak jsme psali výše, vzniká stloukáním smetany. Podle platné legislativy (evropské i české) musí obsahovat alespoň 80 % mléčného tuku a žádné rostlinné náhražky. Právě tuk je to, co dává máslu typickou chuť, texturu i vůni, což margarín nedokáže. Cena másla proto bývá vyšší, aktuálně se pohybuje okolo 60 Kč.
Pozor na podezřele nízkou cenu
Narazíte-li na výrobek, který ačkoliv není v akci, disponuje výrazně nižší cenou, je velká pravděpodobnosti, že půjde o směs mléčného a rostlinného tuku, která má s pravým máslem pramálo společného. U nás najdete několik typů másla. Nejkvalitnější je to s označením čerstvé: neuchovává se zmražené, prodává se do 20 dní od data výroby a má nejkratší trvanlivost. Výrobek označený pouze výrazem máslo může být ze suroviny původně zmražené.
Druhy másel a směsné tuky
Tzv. stolní máslo poznáte podle lehce odlišné chuti, která už není tak svěží. To je dáno faktem, že tento výrobek mohl být delší dobu skladován v mrazu, což legislativa povoluje. Toto máslo je vhodné spíše na pečení či vaření. Naopak cokoliv, co nese jiný název než „máslo“, už čistě mléčným výrobkem být nemusí. Tuky s příměsí rostlinných olejů (například oblíbené „Jihočeské AB“) jsou sice levnější, kvalitou a chutí se ale s opravdovým máslem nemohou rovnat. Často ale mají velmi podobný obal, proto buďte obezřetní.
I hmotnost hraje roli
Posledním tipem je sledovat i hmotnost balení. Někteří výrobci nabízejí zmenšené kostky (např. 200 g) místo klasických čtvrtkilových. Zákazník se tak může nachytat na nižší cenu, v přepočtu ale zaplatí více.
Zdroj: Autorský text, Healthline, FérPotravina, Zákony pro lidi: Vyhláška č. 397/2016 Sb.