Tato trochu opomíjená hvězda českých cukráren si zaslouží návrat na výsluní. Protože jemné kynuté těsto, bohatá máslová vanilková náplň a drobenka tvoří dohromady královsky poctivý koláč. Ale přesto, že s jmenuje pražský, není to koláč, který by vznikl pouze v hlavním městě. Byl spíš prodáván v městských cukrárnách jako luxusnější pochoutka.
V 50. a 60. letech byl symbolem svátečního pečiva, které si lidi dopřáli třeba za nedělním obědem. Pražský koláč se tradičně pekl jako jeden velký, kulatý nebo hranatý, bohatě naplněný máslovým vanilkovým krémem, posypaný drobenkou a rozkrájený na menší kusy. My si dnes upečeme koláče menší tzv. do ruky ale na způsob pražského koláče.
Recept na pražské koláče
Ingredience potřebné na přípravu koláčů vonících po vanilce, másle a dětství
Těsto
- 150 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g majonézy
- 60 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- špetka mleté skořice
- hladká mouka na podsypání těsta
Krém
- 700 ml mléka
- 100 g vanilkového pudinku v prášku
- 140 g krupicového cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 170 g změklého másla
- 100 ml smetany ke šlehání
Drobenka
- 80 g hrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
- špetka mleté skořice
Potírání
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
Postup přípravy pražských koláčů do ruky
1. Do mísy robota nalijeme vlažné mléko a rozdrobíme droždí. Necháme odstát 10 minut a přidáme ostatní suroviny na těsto. Necháme vypracovat a vykynout těsto.
2. Troubu zahřejeme na 160 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.
3. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánky, položíme je na připravený plech a necháme ještě 20 minut kynout.
4. Suroviny na drobenku rukama v míse propracujeme na sypkou směs.
5. Vykynuté koláčky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme drobenkou.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut do zlatova.
7. Zatím si připravíme krém. Do kastrůlku nalijeme polovinu mléka s cukrem a zahříváme. V druhé polovině mléka rozmícháme pudinkový prášek. tuto směs nalijeme do horkého mléka v kastrůlku a vaříme za stálého míchání do hustého krému. Kastrůlek postavíme do studené vody a za stálého míchání krém vychladíme. Do vychladlého pudinku zašleháme změklé máslo.
8. Hotové koláče necháme vychladnout, podélně je rozkrojíme, spodní část naplníme krémem a přiklopíme vrchní částí.
Toto je koláč, který dokáže spojit nostalgii s opravdovým cukrářským požitkem. Je ideální na posezení u kávy, sváteční moučník, nebo jako sladký dárek z domácí kuchyně.

Pražské koláče plněné lahodným krémem a sypané křupavou drobenkou: Luxusní pocta české cukrařině

Nadýchaná klasika: Pražský koláč se šlehačkovým krémem
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI