Nemáte rádi konzervanty a proto neradi používat kupované bujóny a radši se obejdete bez nich? A co si takhle do zásoby vytvořit vlastní kuřecí bujón z čistě přírodních surovin? Vytvoření vlastního kuřecího bujónu pro polévku je nejen zdravé, ale také velmi chutné řešení. Pokud toužíte po přírodním a zdravém posílení svých kulinářských výtvorů, domácí kuřecí vývar je tím pravým.
Tento recept přináší zdravý a přírodní způsob, jak dovést své recepty k dokonalosti. Ze svých vlastních surovin si vyrobíte bujón, díky kterému dodáte svému vaření vynikající a bohatou chuť bez konzervantů a průmyslových přísad. Tento kuřecí vývar v kostce přináší výraznou chuť do polévek, rizot, dušených jídel a mnoha dalších pochoutek.
Ingredience, které budete potřebovat a postup přípravy
Chcete-li připravit tento lahodný vývar, budete potřebovat následující ingredience: jedno kuřecí stehno, cibuli, česnek, kedlubnu, mrkev, petržel, celer, sůl a petrželku. Postup je jednoduchý: maso opečte, přidejte horkou vodu a vařte do měkka. Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu, kterou pak spolu s kořením přidáte k masu. Vařte, dokud zelenina nezměkne, a poté vše rozmixujte. Výslednou směs dejte do formy, nechte vychladnout a zamrazte. Druhý den směs nakrájejte na kostičky a zabalte. Takto připravený domácí kuřecí vývar bude vždy připraven dodat vašim jídlům tu pravou hloubku chuti.
Recept na domácí kuřecí bujón
Potřebné vybavení
- 1 Hrnec
- 1 Plech
- 1 Pánev
- Mixér
Suroviny
- 1 ks Kuřecí stehno
- 2 ks Petržele
- 4 ks Mrkve
- 1/2 ks Kedlubny
- 3 stroužky Česneku
- 1 ks Cibule
- 1/2 ks Celeru
- 4 ks Řapíkatého celeru
- 2 hrsti Petrželky
- 80 g Soli
Postup
- Stehno si z obou stran orestujeme a poté ho dáme dusit pod pokličku na 30 – 40 minut do měkka.
- Zatím si všechnu zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky.
- Ze stehna odstraníme kosti, nakrájíme na menší kousky a vrátíme na pánev ještě podusit.
- Přidáme veškerou zeleninu a sůl.
- Vaříme do změknutí.
- Jakmile je maso i zelenina měkká, dáme vše do mixéru a rozmixujeme do jemné konzistence.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a směs do něj nalejeme.
- Stěrkou urovnáme povrch do úplné roviny.
- Necháme zchladnout.
- Přikryjeme sáčkem a dáme do mrazáku na noc.
- Následující den nakrájíme na bujón na kostičky požadované velikosti a zabalíme jednotlivé kousky do alobalu.
- Uchováváme v mrazáku.