Na první pohled skromné jídlo, na ten druhý sofistikovaný zážitek, který propojuje to nejlepší z čisté přírody a precizního kuchařského řemesla. V jednoduchosti je síla a v tomto receptu obzvlášť. Stačí ryba, pár čerstvých surovin a ke na světě jídlo s označením „gastronomický zážitek“. Pstruh v české kuchyni patří mezi ryby , které si lidé dokážou připravit i doma, aniž by se museli bát komplikované úpravy. Má jemné maso, minimum kostí a když je čerstvý, vystačí si i s troškou soli a bylinek.
Přesto právě díky holandské omáčce dostává nový rozměr a promění pokrm v luxusní delikatesu. Koneckonců je holandská omáčka jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Proto se s touto kombinací můžete setkat i v luxusnějších restauracích.
Recept na pstruha s holandskou omáčkou
Ingredience pro přípravu
- 2 porce pstruha
- sůl a pepř
- olej
- máslo
Holandská omáčka:
- 4 žloutky
- sůl a pepř
- 2 lžíce bílého vína
- šťáva z poloviny citronu
- 120 g rozpuštěného másla
Postup přípravy jemného pstruha na holandské omáčce
1. Filé ze pstruha osolíme, opepříme a opečeme na másle s olejem.
2. Do mísy dáme žloutky a ve vodní lázni, tak aby se mísa nedotýkala vody, šleháme metličkou žloutky se solí, pepřem, citronovou šťávou a vínem.
3. Poctivě šleháme do husté pěny a poté mísu sundáme z horké lázně.
4. Postupně pomalu a za stálého míchání vléváme do pěny rozpuštěné máslo.
5. Do omáčky můžeme přidat bylinky podle chuti.
Výživný pokrm
Z hlediska výživy je tento pokrm velmi zajímavý. Pstruh je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Jeho maso je velmi lehké a snadno stravitelné. Hodí se na slavnostní oběd, romantickou večeři i víkendovou hostinu s rodinou.

Smažené karbanátky z ryb

Plněný pstruh bohatou nádivkou – lahodná pečená ryba
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI