Tento lahodný koláč plný sympatií z útlého dětství peču pokaždé, když si chci zavzpomínat na babičku. Pamatuju si, jak během letních prázdnin, které jsme s bratranci trávili vždy u ní, tento pohádkový koláč pekla ještě na starých kachlových kamnech. Kombinace lehkého těsta, sametového pudinku a osvěžující zakysané smetany vytváří moučník, který si oblíbíte nejen vy, ale i vaše rodina a přátelé. Proto jsme nikdy neváhali a kousek roznesli po vsi a pochlubili se babiččiným kamarádkám s jejím výtvorem.

Zakysaná smetana dodává dezertu osvěžující kyselost, která skvěle kontrastuje se sladkostí čokoládového pudinku a jemného těsta. Kromě toho je bohatá na probiotika, což je bonus pro vaše trávení, takže alespoň nějaký argument pro svoje sladké řádění!

Recept na lahodnou peřinkovou buchtu s pudinkem

Délka pečení v troubě cca 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Navrch:

  • 2 čokoládové pudinky
  • 750 ml mléka
  • cukr na oslazení pudinku a zakysané smetany dle chuti
  • 600 g zakysané smetany
  • čokoláda

Postup přípravy

Obrázek receptu na pudinkovou peřinku se zakysanou smetanou.
Recept na pudinkovou peřinku se zakysanou smetanou.

1. V míse si spolu vyšleháme vejce, vanilkový cukr, olej a cukr do světlé pěny.

2. Přilejeme vodu a ještě dobře prošleháme.

3. Zapracujeme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.

4. Těsto nalejeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 180°C.

5. Z uvedeného množství mléka uvaříme pudinky a osladíme je dle libosti cukrem.

6. Horký pudink nalejeme na těsto a plech vložíme do předehřáté trouby na 30 minut.

Čokoládový pudink rozlejeme na těsto.
Čokoládový pudink rozlejeme na těsto.

7. Na teplý koláč rovnoměrně natřeme dle chuti oslazenou zakysanou smetanu a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Další tipy pro vylepšení

Záměna pudinku: Místo čokoládového pudinku vyzkoušejte vanilkový, karamelový nebo dokonce pistáciový.

Obrázek receptu na andělské slzy: Neodolatelný dezert, který musíte vyzkoušet.

Recept na andělské slzy: Neodolatelný dezert, který musíte vyzkoušet.

Ovoce: Na zakysanou smetanu můžete přidat čerstvé jahody, borůvky nebo plátky broskví, které dodají dezertu ještě svěžejší chuť.

Bezlepková verze: Nahraďte pšeničnou mouku směsí bezlepkové mouky a práškem do pečiva bez lepku.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest