Tento lahodný koláč plný sympatií z útlého dětství peču pokaždé, když si chci zavzpomínat na babičku. Pamatuju si, jak během letních prázdnin, které jsme s bratranci trávili vždy u ní, tento pohádkový koláč pekla ještě na starých kachlových kamnech. Kombinace lehkého těsta, sametového pudinku a osvěžující zakysané smetany vytváří moučník, který si oblíbíte nejen vy, ale i vaše rodina a přátelé. Proto jsme nikdy neváhali a kousek roznesli po vsi a pochlubili se babiččiným kamarádkám s jejím výtvorem.
Zakysaná smetana dodává dezertu osvěžující kyselost, která skvěle kontrastuje se sladkostí čokoládového pudinku a jemného těsta. Kromě toho je bohatá na probiotika, což je bonus pro vaše trávení, takže alespoň nějaký argument pro svoje sladké řádění!
Recept na lahodnou peřinkovou buchtu s pudinkem
Délka pečení v troubě cca 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku vody
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Navrch:
- 2 čokoládové pudinky
- 750 ml mléka
- cukr na oslazení pudinku a zakysané smetany dle chuti
- 600 g zakysané smetany
- čokoláda
Postup přípravy
1. V míse si spolu vyšleháme vejce, vanilkový cukr, olej a cukr do světlé pěny.
2. Přilejeme vodu a ještě dobře prošleháme.
3. Zapracujeme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.
4. Těsto nalejeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 180°C.
5. Z uvedeného množství mléka uvaříme pudinky a osladíme je dle libosti cukrem.
6. Horký pudink nalejeme na těsto a plech vložíme do předehřáté trouby na 30 minut.
7. Na teplý koláč rovnoměrně natřeme dle chuti oslazenou zakysanou smetanu a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Další tipy pro vylepšení
Záměna pudinku: Místo čokoládového pudinku vyzkoušejte vanilkový, karamelový nebo dokonce pistáciový.
Recept na andělské slzy: Neodolatelný dezert, který musíte vyzkoušet.
Ovoce: Na zakysanou smetanu můžete přidat čerstvé jahody, borůvky nebo plátky broskví, které dodají dezertu ještě svěžejší chuť.
Bezlepková verze: Nahraďte pšeničnou mouku směsí bezlepkové mouky a práškem do pečiva bez lepku.