Proč název Andělské slzy, protože se na hotovém dezertu vytvoří drobné zlatavé kapičky, připomínající slzy. A právě i díky těmto efektním kapkám na povrchu je tento dezert vizuálně zajímavý ale i velice lahodný. Jeho jemnost a vyvážená chuť je ideální pro ty, kteří mají rádi lehčí a méně sladké dezerty. Tento koláč potěší všechny milovníky tvarohových dezertů a jistě se stane oblíbenou součástí každého svátečního stolu.

Recept na andělské slzy: Neodolatelný dezert, který musíte vyzkoušet

Ingredience na přípravu

Těsto připravíte z

  •  200 g polohrubé mouky
  • 2 PL moučkového cukru
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 vejce,
  • 80 g másla,
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Tvarohová Náplň

  • 500 g měkkého tvarohu,
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 žloutky,
  • 4-5 PL cukru krupice
  • 1 KL citronové kůry

Pěna z bílků

  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 2 PL moučkového cukru

Postup přípravy

1. Z uvedených surovin na těsto rukou vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme hodinu odpočívat v chladu.

2. Všechny suroviny na náplň důkladně spolu promícháme.

3. Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložíme papírem na pečení. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím formu tak, aby byly i zvýšené okraje.

Rozválené těsto vložíme do formy.
Zdroj: chutnytv, Rozválené těsto vložíme do formy.

4. Na těsto nalejeme a urovnáme tvarohovou náplň. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25-30 minut.

Na těsto navrstvíme tvarohový krém.
Zdroj: chutnytv, Na těsto navrstvíme tvarohový krém.

5. Ke konci pečení ušleháme pevný sníh z bílků, špetky soli a cukru.

6. Předpečený moučník vytáhneme z trouby, urovnáme na něj bílkový sníh, formu vrátíme do trouby a dopečeme do mírného sezlátnutí sněhu 10-15 minut.

Na poloupečený koláč navrstvíme bílkovou pěnu.
Zdroj: chutnytv, Na poloupečený koláč navrstvíme bílkovou pěnu.

7. Upečený moučník necháme hodinu ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Pak ho vytáhneme, necháme zcela vychladnout a uložíme do ledničky. Podáváme studený z ledničky.

Dezert podáváme vychlazený.
Zdroj: chutnytv, Dezert podáváme vychlazený.

Tipy

Kapky se nejlépe tvoří, pokud koláč necháme chladnout pomalu při pokojové teplotě. Do tvarohové náplně můžeme přidat i pár rozinek nebo sušené ovoce. Pro osvěžující citrusovou chuť můžeme přidat i trochu citronové šťávy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest