Vajíčka patří bezesporu k surovinám, které se nacházejí v domácnostech po celém světě. Není divu, jejich chuť, univerzálnost a zdravotní přínosy je přímo předurčují k dennodennímu používání. Do našeho jídelníčku přináší bílkoviny, železo, zinek, vitamin D, dále pak vitaminy skupiny B a cholin, což je prvek prospívající mozku a nervové soustavě.
Vejce, které poněkud „nevoní“
Také se vám už někdy stalo, že jste po rozbití jednoho vejce museli větrat celý byt? S našimi tipy už tuto situaci nezažijete! Pojďme ale nejdříve nahlédnout do malebného českého jazyka, výrazy pro pukavce jsou opravdu… k popukání! V některých částech naší krásné krajiny se mu říká záprdek nebo také záprtek, jinde zase pukač. Shodneme se ale asi na tom, že potkat se s těmito krasavci chceme pouze na papíře (či monitoru), v reálném životě si tento zážitek rádi odpustíme.
Test první: Jen si zatřes!
Nejen Mařenka ve známém filmu si zatřásla balíkem se skleničkami, odteď budete třást také! Pukavce totiž opravdu rozeznáte takto jednoduše a rychle. Neozývá-li se zevnitř žádný zvuk, můžete být bez obav, vajíčko je v pořádku. Dáno je to tím, že obsah zachovává kompaktnost a žloutek ani bílek se nehnou z místa. Varováním je až situace, kdy se ozve škubání, případně když máte dojem, že se uvnitř cosi posouvá. To už se nejspíš žloutek a bílek začínají od sebe oddělovat a vejce ztrácí čerstvost. Jasným varováním pak je chrastění, to znamená pravděpodobnou zkaženost.
Test druhý: Stačí trocha vody
Dalším snadným způsobem, jak rozeznat zkažená vejce, je nechat je (ne)plavat. Stačí naplnit nádobu vodou a opatrně do ní vejce vložit. Je-li čerstvé, klesne ke dnu a zůstane ležet na boku, zatímco to, které již svěžest ztrácí, se na jedné straně nádoby postaví. I toto vajíčko je ale zatím pravděpodobně použitelné. Zkažené vejce totiž vyplave na hladinu.
Jak správě skladovat vejce
Dnešní moderní chladničky v tomto směru trochu myslí za nás a mají pro vajíčka přímo stanovenou zónu. Nicméně obecně platí, že ideální teplota se pohybuje mezi 2 až 8 °C a neměla by kolísat, vyhněte se tedy umístění do dveří chladničky. Správně skladovaná vejce vydrží až 28 dní. Doporučují se však uchovávat špičkou dolů, protože se tím žloutek udrží ve středu a nedojde k jeho kontaktu se vzduchem.

Skotská vejce připravená raz dva: Lahodná vajíčka v obalu z masa s bramborovou kaší

Výjimečně chutný papežský salát, který pobláznil celý internet: Je tak dobrý, že ho nikdy nebude dost
Zdroj: Autorský text, 100+1, Healthline, ÚJČ