Tak tuhle buchtu jsme pekly už doma s naší babičkou, pudink byl sice tehdy “zázrak”, který dodal obyčejné buchtě slavnostní vzhled, ale naše babička i maminka jej uměli uvařit i bez pudinku v prášku a to jsem se naučila i já. Jednoduše domácí pudink. A ten jsme i samotný jako děti milovaly. Ještě nedávno můj, dnes už dospělý syn žádal o recept na tento domácí pudink.
No a mandarinky z konzervy působily dost exoticky na to, aby jsme se mohly chlubit fajnovou buchtou. Možná proto je tato buchta dodnes spojována s pocitem domácí slavnostní klasiky. Hrnková buchta s mandarinkami a pudinkem je sice jednoduchá, ale má v sobě něco, co ostatní dezerty postrádají – pocit domova, vzpomínek a opravdové domácí atmosféry. Tuto buchtu si jednotlivé hospodyňky a rodiny také přizpůsobovaly podle svých možností a nápadů a často přidávaly tvaroh, šlehačku nebo zakysanou smetanu.
Recept na parádní hrnkovou buchtu s mandarinkami
Ingredience potřebné na přípravu buchty s mandarinkami a pudinkem měřené na hrnky
Těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- uvařený vanilkový pudink
- velká konzerva mandarinek (okapaných)
Postup přípravy mandarinkovo-pudinkové buchty
1. V misce smícháme a vyšleháme všechny ingredience na těsto. Těsto vylijeme na vysypaný a moukou vysypaný plech.
2. Na těsto nalijeme uvařený vanilkový pudink a poklademe hustě mandarinkami.
3. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 20 minut.

Na přípravu koláče můžete použít i jiné ovoce, například broskve z kompotu a podobně. Hotový koláč vychladíme a poprášíme moučkovým cukrem Podáváme vychlazený.
Banánový dort s krémem a kakaovým korpusem: Tenhle dort jsme kdysi pekli jen na svátky, dnes si ho dělám klidně jen tak pro radost