Křupavá a voňavá snídaně, která během chvilky provoní celý byt, to zní jako idylka každého nedělního rána. Překvapením je, že to není až tak nereálné. I v pohodlí domova si můžeme připravit lahodní croissanty.
Domácí croissanty jsou nejen mnohem chutnější než ty, které zakoupíme v obchodě, také nás ve finále překvapí svou jednoduchostí. Zároveň se jedná o recept, kde můžeme velmi využít svoji kreativitu, například náplň croissantů může být téměř jakákoliv.
Recept na Rychlé domácí pečivo plněné marmeládou
Potřebné vybavení
- Hluboká mísa
- Hrnec
- Váleček
- Plech na pečení
Suroviny
- 100 mililitrů vody
- 90 mililitrů slunečnicového oleje
- 13 gramů čerstvého droždí
- špetka soli
- špetka cukru
- 270 gramů hladké mouky
- moučkový cukr (na posypání )
Postup
- Do připraveného hrnce dáme špetku soli, cukru a olej.
- Hrnec dáme na plotnu a přivedeme k varu.
- Jakmile je olej horký, dáme jej z plotny vychladnout.
- Do hrnce s vlažným olejem přidám droždí a vše promíchám.
- Postupně prosejeme mouku a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto by mělo být nelepivé a elastické.
- Na 20 minut jej necháme kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě poloviny.
- Z každého kusu těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na 12 trojúhelníčků.
- Na okraj každého trojúhelníku rozprostřeme vybranou marmeládu.
- Z každého kusu sroluji jeden croissant.
- To samé opakuji i s druhou polovinou těsta.
- Croissanty pokládám na plech na pečení.
- Pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 minut.
- Upečené croissanty posypeme moučkovým cukrem.
Poznámky
- Olej, který jsme v receptu použili, můžeme nahradit máslem.
- Vodu, kterou jsme v receptu použili, můžeme nahradit mlékem.
- Hotové croissanty je dobré posypat moučkovým cukrem.