Pečivo z listového těsta je známé a proslavené v české, slovenské a rakouské kuchyni. Tvaroh byl vždy dostupnou surovinou, u nás doma jsme používali ten domácí, vlastně téměř všechno bylo na vesnici domácí. Od vajíček, přes mléčné výrobky, po maso, brambory a zeleninu. Ani nevím, co vlastně jsme museli kupovat, ale určitě toho nebylo moc.

Dokonce i listové těsto si moje babička a později i maminka vyráběly doma. A naše máma vždycky říkávala, že listové těsto, které vyrábí babička je to nejlepší a ani ona sama takové neumí. Nakonec se to provalilo a tajemství vyšlo najevo. Jeho příprava je trochu složitá a zdlouhavá a proto si jej v dnešní uspěchané době koupíme radši v obchodě. I když i to hotové vůbec není k zahození. A i já sama si ho občas koupím. Nejradši jsem, když seženu to celozrnné, ale toho bohužel v obchodech moc není. A já nevím proč.

Recept na rychlé tvaroháče

Ingredience nezbytné k přípravě hotového listového těsta plněného jemnou tvarohovou náplní

  • 1 balení listového těsta (nejraději mám chlazené a rozválené)
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1-2 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 žloutek (bílek si chováme na potření)
  • trochu citrónové kůry
  • hrst rozinek namočených v rumu (volitelé)
  • 1 bílek na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy rychlých tvaroháčů z listového těsta a tvarohu

1. Rozválené těsto nakrájíme na čtverce 10×10 cm.

2. Připravíme si tvarohovou náplň z ingrediencí na to určených.

3. Na každý čtverec dáme lžičku náplně a zabalíme podle tvaru který chceme dosáhnout.

Obrázek receptu na Rychlé tvaroháče: jednoduché, křupavé listové těsto plněné jemnou tvarohovou náplní
Foto: cooky.cz, rychle-tvarohace-listove-testo-plnene-tvarohovou-napni

4. Pokládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným bílkem nebo vejcem.

5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 15 minut dozlatova.

6. Po vychladnutí posypeme Moučkovým cukrem.

Tipy

Do tvarohu můžeme přidat vanilkový pudink, který zpevní náplň a dodá chuť.

Náplň můžeme taky obohatit o ovoce jahody, maliny, borůvky nebo meruňky.

Pro dosáhnutí karamelové chuti můžeme těsto před pečením posypat třtinovým cukrem.

Tajemství výborného domácího listového těsta spočívá v teplotě přidávaného tuku. Tuk je potřeba nechat v mrazáku, aby jste dosáhli jeho tuhost, kdy je možné jej nastrouhat na struhadle.

Obrázek receptu na Diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie

Diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie

Obrázek receptu na Rychlý tvarohový mls v listovém platu, vypadá jako ruská zmrzlina

Dezert jako Ruská zmrzlina mého dětství: dezert z listového těsta plněného tvarohem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest