Pečivo z listového těsta je známé a proslavené v české, slovenské a rakouské kuchyni. Tvaroh byl vždy dostupnou surovinou, u nás doma jsme používali ten domácí, vlastně téměř všechno bylo na vesnici domácí. Od vajíček, přes mléčné výrobky, po maso, brambory a zeleninu. Ani nevím, co vlastně jsme museli kupovat, ale určitě toho nebylo moc.
Dokonce i listové těsto si moje babička a později i maminka vyráběly doma. A naše máma vždycky říkávala, že listové těsto, které vyrábí babička je to nejlepší a ani ona sama takové neumí. Nakonec se to provalilo a tajemství vyšlo najevo. Jeho příprava je trochu složitá a zdlouhavá a proto si jej v dnešní uspěchané době koupíme radši v obchodě. I když i to hotové vůbec není k zahození. A i já sama si ho občas koupím. Nejradši jsem, když seženu to celozrnné, ale toho bohužel v obchodech moc není. A já nevím proč.
Recept na rychlé tvaroháče
Ingredience nezbytné k přípravě hotového listového těsta plněného jemnou tvarohovou náplní
- 1 balení listového těsta (nejraději mám chlazené a rozválené)
- 250 g tučného tvarohu
- 1-2 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 žloutek (bílek si chováme na potření)
- trochu citrónové kůry
- hrst rozinek namočených v rumu (volitelé)
- 1 bílek na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy rychlých tvaroháčů z listového těsta a tvarohu
1. Rozválené těsto nakrájíme na čtverce 10×10 cm.
2. Připravíme si tvarohovou náplň z ingrediencí na to určených.
3. Na každý čtverec dáme lžičku náplně a zabalíme podle tvaru který chceme dosáhnout.
4. Pokládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným bílkem nebo vejcem.
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 15 minut dozlatova.
6. Po vychladnutí posypeme Moučkovým cukrem.
Tipy
Do tvarohu můžeme přidat vanilkový pudink, který zpevní náplň a dodá chuť.
Náplň můžeme taky obohatit o ovoce jahody, maliny, borůvky nebo meruňky.
Pro dosáhnutí karamelové chuti můžeme těsto před pečením posypat třtinovým cukrem.
Tajemství výborného domácího listového těsta spočívá v teplotě přidávaného tuku. Tuk je potřeba nechat v mrazáku, aby jste dosáhli jeho tuhost, kdy je možné jej nastrouhat na struhadle.

Diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie
