Představte si, že si během půstu pochutnáváte na výborném dortu, který je nejen lahodný, ale také velmi jednoduchý a rychlý. Zároveň je vhodný pro vegetariány i vegany, protože dezert neobsahuje žádné živočišné produkty. Nenajdete v něm tedy žádné mléko, smetanu nebo například vejce ani med. Čistě rostlinný dort je chuťové velmi bohatý a zároveň má skvělou texturu. Celý dezert je samozřejmě díky složení také výživný a šetrný k životnímu prostředí. Vyzkoušejte ho co nejdříve!

Recept na veganský dort pro období půstu

Délka pečení každého plátu korpusu 10 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 600 g mouky
  • 300 g rajčatového pyré
  • 180 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 40 ml šťávy z jednoho citronu
  • 10 g prášku do pečiva

Náplň:

  • 500 ml vody
  • 10 lžic krupice
  • 100 g moučkového cukru
  • 360 g třešňového džemu

Postup přípravy

1. Nejdříve si smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr.

2. Přidáme pyré z rajčat, olej a citronovou šťávu. Prohněteme.

3. Vypracované těsto rozdělíme na 4 díly a na vymazaný a vysypaný plech jeden díl rozetřeme.

4. Postupně upečeme všechny 4 pláty korpusu při 180°C po 10 minutách.

Postupně upečeme všechny 4 pláty korpusu při 180°C po 10 minutách.
Zdroj obrázku: bucataras, Postupně upečeme všechny 4 pláty korpusu při 180°C po 10 minutách.

5. V hrnci na plotně si prozatím rozpustíme cukr ve vodě.

6. Jakmile se voda vaří, přidáme krupici, promícháme a odstavíme.

7. Krupici necháme vychladnout.

8. Nyní sestavíme dort. Na první plát rozetřeme polovinu krupice.

Nyní sestavíme dort. Na první plát rozetřeme polovinu krupice.
Zdroj obrázku: bucataras, Nyní sestavíme dort. Na první plát rozetřeme polovinu krupice.

9. Položíme druhý plát korpusu, rozetřeme marmeládu a položíme poslední plát korpusu.

Položíme druhý plát korpusu, rozetřeme marmeládu a položíme poslední plát korpusu.
Zdroj obrázku: bucataras, Položíme druhý plát korpusu, rozetřeme marmeládu a položíme poslední plát korpusu.

10. Rozetřeme zbylou část krupice a nakonec necháme 30 minut dort vychladnout.

Definice půstu

Co je vlastně půst? Variant půstových režimů je mnoho a dodržují se z velkého množství různých důvodů. Nejčastěji se jedná o náboženský půst, kdy každé náboženství má jiné podmínky a definice dodržení půstového období. Dnes čím dál častěji je vyhledávaný zdravotní půst, a to jak detoxikační, tak čím dál ívce oblíbený interminentí půst, který má přesně nastavené denní režimy. Ve zkratce vypíchneme výhody a zdravotní rizika půstu.

Zdravotní výhody:

1. Zlepšení práce metabolismu a snížení hladiny cukru

2. Lepší mozkové funkce a ochrana před neurodegenerativním onemocněním.

3. Podpora procesu autofagie, nebo-li odstranění poškozených buněk a regenerace nových.

Zdravotní rizika:

1. Možnost dehydratece, je tedy nezbytné dodržovat pitný režim.

2. Nízký cukr, který se může negativně projevit u diabetiků a lidí s hypoglykemií.

3. U dlouhodobého půstu můžete přijít o důležité živiny.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest