Když se řekne vanilkové rohlíčky, to zná asi každý člověk v Česku a možná i jinde ve světě jako nejznámější cukroví. Ale co tak vanilkové sádlové rohlíčky neboli Sádlovky? Co zkusit místo másla použít při pečení sádlo? Uvidíte sami, že se vám rohlíčky budou rozplývat na jazyku, budou křehké, sladké a prostě vanilkové. A víte, že kvalitní sádlo je považováno za super potravinu?
Recept na Vanilkové vánoční sádlové rohlíčky – Sádlovky
Ingredience na přípravu
- 750 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 250 g sádla
- 250 g mletých ořechů
- citrónová kůra
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- na obalení: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem
Postup přípravy
1. Z ingrediencí pro těsto vypracujeme rukama těsto, které necháme 2 hodiny zabalené ve folii v lednici.
2. Na pomoučeném vále vyválíme delší válečky, nakrájíme na špalíčky a z těch tvoříme rukama malé rohlíčky.
3. Rohlíčky ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut.
4. Rohlíčky hned po upečení teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Dávkování
Z dávky v receptu by nám mělo vzniknout 200 kusů rohlíčků. Po týdnu či dvou jsou tyto rohlíčky v dokonalé kondici, samozřejmě pokud do té doby nebudou dávno pryč.