Z listového těsta jde upéct asi tisíc dezertů jak sladkých, tak slaných. I když lze udělat těsto doma, jeho příprava vyžaduje čas a trpělivost, hlavně tedy ten čas, protože je trochu náročné na přípravu. Proto občas rádi sáhneme po hotovém těstu z obchodu. Já mám ráda to těsto chlazené rozválené a když potřebuji rychle vykouzlit nějakou tu dobrotu, mám jej ráda doma v lednici pro případ nouze.
V dnešním receptu si upečeme snadné a velice rychlé šátečky s domácím pudinkem a vrstvou krásného bobulovitého ovoce. Chuťově je jsou šátečky opravdový skvost – kombinujeme totiž džem, pudink a ovoce – to prostě nemůže dopadnout jinak, než že budou okamžitě pryč. Takže stačí mít v lednici listové těsto, u někoho v mrazáku to zamražené, kvůli trvanlivosti no a nějaké to, teď v zimě možná mražené ovoce. I když se v obchodě najdou i čerstvé jahody, ostružiny, borůvky celoročně. Je už jenom na vás, jestli dáte přednost čerstvým anebo mraženým surovinám. Spíš asi tomu, co je zrovna k dispozici a co vaše lednička zrovna nabízí.
Recept na Šáteček z listového těsta s domácím pudinkem a vrstvou ovoce – dokonalý jak chuťově tak i vzhledově
Ingredience k přípravě
- chlazené anebo mražené listové těsto
- 1 vejce na potření
- džem dle chuti – my používáme meruňkový
- 250 ml mléka
- 20 g kukuřičného (nebo bramborového) škrobu
- 30 g cukru dle chuti
- 1 KL vanilkového cukru nebo vanilkové esence
- 2 žloutky
- bobulovité ovoce (čerstvé anebo mražené)
- moučkový cukr na posypání
Postup
1. Plát listového těsta rozkrájíme na 9 stejných částí (obdélníků).
2. Obdélníky dle fotografie nařízneme a protější rohy do sebe zasuneme, čím vytvoříme jakýsi šáteček.
3. Šáteček potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme v troubě do zlatova.
4. Teď si vyrobíme domácí pudink. 1,5 dl mléka s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu. Ve zbytku mléka si rozšleháme škrob a žloutky. Tuto směs vlijeme do vařícího mléka a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Pudink trochu vychladíme, přikryjeme folií a dáme do chladu.
5. Upečené šátečky necháme vychladnout, doprostřed naplníme malou vrstvu džemu dle chuti a na džem navrstvíme cca lžičku pudinku.
6. Na pudink naskládáme vrstvu bobulovitého ovoce dle chuti a možností.
7. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy
Pro extra krémovou chuť domácího pudinku použijeme plnotučné mléko anebo přidáme lžíci smetany. Domácí pudinky je rychlý, variabilní a vždy skvěle chutná. V případě, že zvolíme mražené ovoce, toto rozmrazíme a necháme okapat, jinak by pustilo vodu do pudinku.