Z listového těsta jde upéct asi tisíc dezertů jak sladkých, tak slaných. I když lze udělat těsto doma, jeho příprava vyžaduje čas a trpělivost, hlavně tedy ten čas, protože je trochu náročné na přípravu. Proto občas rádi sáhneme po hotovém těstu z obchodu. Já mám ráda to těsto chlazené rozválené a když potřebuji rychle vykouzlit nějakou tu dobrotu, mám jej ráda doma v lednici pro případ nouze.

V dnešním receptu si upečeme snadné a velice rychlé šátečky s domácím pudinkem a vrstvou krásného bobulovitého ovoce. Chuťově je jsou šátečky opravdový skvost – kombinujeme totiž džem, pudink a ovoce – to prostě nemůže dopadnout jinak, než že budou okamžitě pryč. Takže stačí mít v lednici listové těsto, u někoho v mrazáku to zamražené, kvůli trvanlivosti no a nějaké to, teď v zimě možná mražené ovoce. I když se v obchodě najdou i čerstvé jahody, ostružiny, borůvky celoročně. Je už jenom na vás, jestli dáte přednost čerstvým anebo mraženým surovinám. Spíš asi tomu, co je zrovna k dispozici a co vaše lednička zrovna nabízí.

Recept na Šáteček z listového těsta s domácím pudinkem a vrstvou ovoce – dokonalý jak chuťově tak i vzhledově

Ingredience k přípravě

  • chlazené anebo mražené listové těsto
  • 1 vejce na potření
  • džem dle chuti – my používáme meruňkový
  • 250 ml mléka
  • 20 g kukuřičného (nebo bramborového) škrobu
  • 30 g cukru dle chuti
  • 1 KL vanilkového cukru nebo vanilkové esence
  • 2 žloutky
  • bobulovité ovoce (čerstvé anebo mražené)
  • moučkový cukr na posypání

Postup

1. Plát listového těsta rozkrájíme na 9 stejných částí (obdélníků).

2. Obdélníky dle fotografie nařízneme a protější rohy do sebe zasuneme, čím vytvoříme jakýsi šáteček.

Těsto rozválíme na 9 stejných částí.
Těsto rozkrájíme na 9 stejných částí.

3. Šáteček potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme v troubě do zlatova.

Šátečky potřeme vajíčkem.
Šátečky potřeme vajíčkem.

4. Teď si vyrobíme domácí pudink. 1,5 dl mléka s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu. Ve zbytku mléka si rozšleháme škrob a žloutky. Tuto směs vlijeme do vařícího mléka a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Pudink trochu vychladíme, přikryjeme folií a dáme do chladu.

Uvaříme si pudink.
Uvařímš si pudink.

5. Upečené šátečky necháme vychladnout, doprostřed naplníme malou vrstvu džemu dle chuti a na džem navrstvíme cca lžičku pudinku.

Vychlazené šátečky naplníme džemem.
Vychlazené šátečky naplníme džemem.
Naplníme pudinkem.
Naplníme pudinkem.

6. Na pudink naskládáme vrstvu bobulovitého ovoce dle chuti a možností.

Ozdobíme vrstvou ovoce.
Ozdobíme vrstvou ovoce.

7. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.

Poprášíme moučkovým cukrem.
Zdroj: vkusnoiprosto, Poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy

Pro extra krémovou chuť domácího pudinku použijeme plnotučné mléko anebo přidáme lžíci smetany. Domácí pudinky je rychlý, variabilní a vždy skvěle chutná. V případě, že zvolíme mražené ovoce, toto rozmrazíme a necháme okapat, jinak by pustilo vodu do pudinku.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest