Připravíme si sladké koláčky-tartaletky s pudingovou náplní a zapečenou rebarborou, která dodává dezertu vyjímečně exotickou chuť. I když se dnes rebarbora běžně používá ve světové gastronomii, stále není bohužel tak populární, jak by si zasloužila.
Reveň kadeřavá, lidovým jménem rebarbora, je velice zvláštní rostlina. Konzumují se u ní pouze řapíky a vždy tepelně zpracované. Navíc se rebarbora sklízí pouze od května do června, jelikož v pozdějším období se stává rostlina toxickou díky zvýšenému podílu kyseliny šťavelové.
Příprava rebarborových tartaletek s krémem
My si rebarboru připravíme velice originálním způsobem, který je vhodný pro zachování tvaru a barvy celé dužnaté části. Nakrájená rebarbora se smíchaná s cukrem zapeče v troubě a získáte mírně lepivou a sirupovou konzistenci puštěné šťávy, kterou si klidně dejte stranou a později si ji můžete vychutnat například s Proseccem nebo ginem. Sladká skořápka z pečiva je plněná cukrářským krémem ochuceným špetkou vanilky a doplněna pečenou rebarborou, která má krásný růžový odstín. Tajemstvím zářivé barvy rebarbory je její pečení s cukrem v troubě, což zachovává tvar stonků a jejich úžasnou barvu.
Ingredience a postup
Recept na tyto koláče zahrnuje přípravu korpusů, pečení rebarbory a výrobu cukrářského krému, což může zabrat trochu času, ale výsledek stojí za to. Korpusy se nejdříve upečou, aby byly křupavé. A poté se naplní krémem a ozdobí pečenou rebarborou. Tento dezert je sice vydatný, ale můžete ho upravit tak, aby z něj byly malé jednohubky.
Na výrobu čtyř až šesti tartaletek bude potřeba 700 g růžové rebarbory, 150 g bílého cukru, 175 g hladké mouky, 65 g moučkového cukru, špetka soli, 65 g másla, 1 vejce, studená voda, 250 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 1 žloutek, 90 g moučkového cukru, 30 g kukuřičné mouky a 75 g másla. Rebarboru upéčte v troubě předehřáté na 160°C s cukrem. Korpusy si připravte z mouky, cukru, soli a másla a naplňte cukrářským krémem. Cukrářský kréme připravte z mléka, vajec, cukru a kukuřičné mouky. Tartaletky sestavte naplněním skořápek krémem a ozdobením rebarborou. Je to velice jednoduché, chuťově lahodné a se skvělým efektem i pro oko.
Recept na rebarborovo pudinkové koláčky
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Zapékací mísa
- 1 Hrnec
- Formičky na tartaletky
Suroviny
Ingredience na rebarboru
- 700 g Růžové rebarbory
- 150 g Bílého cukru
Ingredience na korpus
- 175 g Mouky
- 65 g Moučkového cukru
- 65 g Másla
- 1 ks Vejce
- Špetka soli
- Studená voda
Ingredience na krém
- 250 ml Plnotučného mléka
- 90 g Moučkového cukru
- 30 g Kukuřičné mouky
- 75 g Másla
- 2 ks Vejce
- 1 ks Žloutek
- Vanilkový extrakt
Postup
Příprava rebarbory
- Dáme si předehřát troubu na 160°C.
- Umytou rebarboru nakrájíme ne 1-2 cm velké kousky.
- Rebarboru smícháme s cukrem a dáme do zapékací mísy.
Zdroj: londoneats, Rebarborové tartaletky s vanilkovým krémem
- Zakryjeme alobalem (alobal se nesmí dotýkat rebarbory) a pečeme asi 30 minut.
- Necháme vychladnout, ideálně přes noc.
Zdroj obrázku: londoneats, Recept na koláčky s rebarborou.
Příprava korpusu
- Do mísy si dáme mouku, cukr a sůl. Následně ručně zapracujeme máslo.
- Přidáme žloutek a tolik studené vody, abychom získali vláčné těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.
- Těsto vyválíme na tenký plát a vyložíme jím formičky na trataletky a ty zabalíme do pečícího papíru.
- Pečeme 20 minut a odstraníme pečící papír.
- Pečeme dalších asi 10 minut dozlatova a necháme vychladnout.
Příprava krému
- V hrnci si přivedeme k varu mléko a dáme si ho prozatím na stranu.
- V míse si vyšleháme vejce s cukrem, žloutkem, kukuřičnou moukou a vanilkovým extraktem.
- Přidáme ohřáté mléko a vyšleháme.
- Nyní směs propasírujeme přes sítko do čistého hrnce a opět vaříme.
- Stále mícháme do zhoustnutí a jakmile máme konzistenci pudingu, odstavíme.
- Vmícháme máslo.
- Zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému a necháme chladnout.
Dokončení
- Každou tartaletku naplníme krémem a navrch dáme rebarboru zbavenou sirupu.
Zdroj: londoneats, Rebarborové tartaletky s vanilkovým krémem