5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Připravíme si sladké koláčky-tartaletky s pudingovou náplní a zapečenou rebarborou, která dodává dezertu vyjímečně exotickou chuť. I když se dnes rebarbora běžně používá ve světové gastronomii, stále není bohužel tak populární, jak by si zasloužila.

Reveň kadeřavá, lidovým jménem rebarbora, je velice zvláštní rostlina. Konzumují se u ní pouze řapíky a vždy tepelně zpracované. Navíc se rebarbora sklízí pouze od května do června, jelikož v pozdějším období se stává rostlina toxickou díky zvýšenému podílu kyseliny šťavelové.

Příprava rebarborových tartaletek s krémem

My si rebarboru připravíme velice originálním způsobem, který je vhodný pro zachování tvaru a barvy celé dužnaté části. Nakrájená rebarbora se smíchaná s cukrem zapeče v troubě a získáte mírně lepivou a sirupovou konzistenci puštěné šťávy, kterou si klidně dejte stranou a později si ji můžete vychutnat například s Proseccem nebo ginem. Sladká skořápka z pečiva je plněná cukrářským krémem ochuceným špetkou vanilky a doplněna pečenou rebarborou, která má krásný růžový odstín. Tajemstvím zářivé barvy rebarbory je její pečení s cukrem v troubě, což zachovává tvar stonků a jejich úžasnou barvu.

Ingredience a postup

Recept na tyto koláče zahrnuje přípravu korpusů, pečení rebarbory a výrobu cukrářského krému, což může zabrat trochu času, ale výsledek stojí za to. Korpusy se nejdříve upečou, aby byly křupavé. A poté se naplní krémem a ozdobí pečenou rebarborou. Tento dezert je sice vydatný, ale můžete ho upravit tak, aby z něj byly malé jednohubky.

Na výrobu čtyř až šesti tartaletek bude potřeba 700 g růžové rebarbory, 150 g bílého cukru, 175 g hladké mouky, 65 g moučkového cukru, špetka soli, 65 g másla, 1 vejce, studená voda, 250 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 1 žloutek, 90 g moučkového cukru, 30 g kukuřičné mouky a 75 g másla. Rebarboru upéčte v troubě předehřáté na 160°C s cukrem. Korpusy si připravte z mouky, cukru, soli a másla a naplňte cukrářským krémem. Cukrářský kréme připravte z mléka, vajec, cukru a kukuřičné mouky. Tartaletky sestavte naplněním skořápek krémem a ozdobením rebarborou. Je to velice jednoduché, chuťově lahodné a se skvělým efektem i pro oko.

Zdroj: londoneats, Rebarborové tartaletky s vanilkovým krémem

Recept na rebarborovo pudinkové koláčky

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 6 tartaletek
Pečeme koláčky-tartaletky s rebarborou a pudingem.

Potřebné vybavení

  • 1 Mísa
  • 1 Zapékací mísa
  • 1 Hrnec
  • Formičky na tartaletky

Suroviny

Ingredience na rebarboru

  • 700 g Růžové rebarbory
  • 150 g Bílého cukru

Ingredience na korpus

  • 175 g Mouky
  • 65 g Moučkového cukru
  • 65 g Másla
  • 1 ks Vejce
  • Špetka soli
  • Studená voda

Ingredience na krém

  • 250 ml Plnotučného mléka
  • 90 g Moučkového cukru
  • 30 g Kukuřičné mouky
  • 75 g Másla
  • 2 ks Vejce
  • 1 ks Žloutek
  • Vanilkový extrakt

Postup 

Příprava rebarbory

  • Dáme si předehřát troubu na 160°C.
  • Umytou rebarboru nakrájíme ne 1-2 cm velké kousky.
  • Rebarboru smícháme s cukrem a dáme do zapékací mísy.
    Rebarbora s cukrem v zapékací míse

    Zdroj: londoneats, Rebarborové tartaletky s vanilkovým krémem

  • Zakryjeme alobalem (alobal se nesmí dotýkat rebarbory) a pečeme asi 30 minut.
  • Necháme vychladnout, ideálně přes noc.
    Obrázek receptu na koláčky s rebarborou.

    Zdroj obrázku: londoneats, Recept na koláčky s rebarborou.

Příprava korpusu

  • Do mísy si dáme mouku, cukr a sůl. Následně ručně zapracujeme máslo.
  • Přidáme žloutek a tolik studené vody, abychom získali vláčné těsto.
  • Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.
  • Těsto vyválíme na tenký plát a vyložíme jím formičky na trataletky a ty zabalíme do pečícího papíru.
  • Pečeme 20 minut a odstraníme pečící papír.
  • Pečeme dalších asi 10 minut dozlatova a necháme vychladnout.

Příprava krému

  • V hrnci si přivedeme k varu mléko a dáme si ho prozatím na stranu.
  • V míse si vyšleháme vejce s cukrem, žloutkem, kukuřičnou moukou a vanilkovým extraktem.
  • Přidáme ohřáté mléko a vyšleháme.
  • Nyní směs propasírujeme přes sítko do čistého hrnce a opět vaříme.
  • Stále mícháme do zhoustnutí a jakmile máme konzistenci pudingu, odstavíme.
  • Vmícháme máslo.
  • Zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému a necháme chladnout.

Dokončení

  • Každou tartaletku naplníme krémem a navrch dáme rebarboru zbavenou sirupu.
    Rebarborové tartaletky s vanilkovým krémem

    Zdroj: londoneats, Rebarborové tartaletky s vanilkovým krémem

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení, Sladké
Kuchyně: Evropská kuchyně
Klíčové slovo: koláče, krém, rebarbora, rebarborový koláč, tartaletky, vanilkový krém


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest