Jednohubky jsou skvělým způsobem, jak rozzářit každou oslavu včetně té vánoční. Jsou malé, chutné a většinou než řeknete švec, jsou pryč. Protože jsou opravdu moc dobré. Pokud hledáte originální recept na jednohubky, mám pro vás skvělý tip – jsou to jednohubky z listového těsta. Tyto malé, slané dobrůtky jsou plné chuti a okouzlí všechny hosty malé i velké.
Nevím jak vy, ale u nás doma jsou pochutiny z listového těsta moc oblíbené, ať ty sladké nebo slané. Listové těsto je super ve své univerzálnosti, proto ho mám neustále v lednici. Nejednou mne zachránilo, když jsem neměla svačiny pro děti do školy.
Tentokrát mám pro vás tip na hezké a chutné pohoštění v podobě jednohubek. Tvar jednohubek můžete udělat podle události. Jelikož chystám občerstvení na vánoční svátky, tak mé jednohubky jsou ve tvaru stromečku. Můžete, ale tvar změnit na srdce či kruh a využijete na jakoukoliv oslavu. Jednohubky můžeme plnit čímkoliv, co zrovna naše lednice nabízí. Můžeme je plnit různými uzeninami, sýry, pomazánkami apod. Tentokrát jsem plnila uzeným lososem.
Recept na jednohubky z listového těsta
Potřebné suroviny:
- rozválené listové těsto
- vykrajovátko
- vejce na potření
Suroviny na náplň:
- uzený losos
- křenové pomazánkové máslo
- vejce natvrdo
- rukolu
Postup:
1. Nejprve si upečeme tvary z listového těsta: plát listového těsta si rozložíme a vykrájíme z něj zvolené tvary. Pokud si chcete urychlit vykrajování, přeložte listové těsto na půl a vykrojíte najednou dva tvary.
2. Vykrojené tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem. Tvary pomašlujeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 180 stupňů na cca 10 minut.
3. Upečené tvary necháme vychladnout. Jakmile jsou vychladlé, rozkrojíme je (uprostřed jako rohlík) a plníme náplněmi.
Já tentokrát namažu křenovým pomazánkovým máslem, dám plátek uzeného lososa, uvařené vejce a rukolu.
Hotovo, můžeme podávat, uvidíte že návštěva bude nadšena.
Dobrou chuť.
zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI