Z cuket jsem dělala hrozně moc pokrmů, ale takhle smaženou cuketu jsem nikdy neznala. Od polévek přes smažení, saláty i koláče. Vše je možné z cuket vykouzlit. Akorát, víte o tom, že si musíme dát opravdu velký pozor na její chuť? To jsem také donedávna nevěděla, ale teď v první řadě olíznu každou syrovou cuketu, kterou jdu připravovat. Asi víte, že nesmí být vůbec hořká, jinak hrozí otrava a nevolnost. Pár lidi už na to doplatilo a proto se tato skutečnost nesmí podceňovat. Jinak je cuketa fakt v pohodě a pěstujeme a jíme jí rádi každou sezónu.
A víte jak předejít hořkosti cuket při pěstování? Samozřejmě pravidelnou zálivkou, úrodnou půdou, včasným sběrem – nesbírat cukety přerostlé, no a tím, že budeme pěstovat ověřené odrůdy. Já osobně, jsem ještě na žádnou hořkou cuketu nenarazila a to je jíme často, ale potom, co jsem slyšela, jsem prostě opatrná. Takže syrovou cuketu olíznout a směle do vaření – cuketové recepty jsou super.
Recept na smaženou cuketu v těstíčku s dipem
Ingredience na přípravu
Cuketa a obal
- 2 cukety
- 2 bílky
- 3 PL mouky nebo škrobu
- sůl a pepř dle chuti
Dip
- bílý jogurt
- šťáva z půl citrónu
- 2 PL sladké chilli omáčky
Postup
1. Cukety umyjeme, odkrojíme okraje a nastrouháme na tenké plátky. Zasypeme solí a nechápe odstát cca 15 minut, aby pustily šťávu a zkřehly.
2. V misce si vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh. Cukety vyždímáme a smícháme s moukou a trochou pepře. Místo mouky můžeme použít škrob s jiné oblíbené koření dle chuti.
3. Ochucené cukety smícháme se sněhem z bílků a smažíme je v rozpáleném oleji z každé strany cca 3 minuty. Z cuket pomocí lžíce vytváříme hromádky, které smažíme. Usmažené odkládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.
4. Dip vyrobíme smícháním bílého jogurtu, citrónové šťávy a chilli omáčky.
Servírování
Takto usmažené cukety podáváme jako jednohubky s dipem anebo jako hlavní jídlo s domácími hranolky z trouby a domácí tatarskou omáčkou. Můžeme je použít v malém množství i jako předkrm.