Jídlo rychlé, levné a moc dobré! Pod tímto názvem jej můžeme najít v notýscích našich babiček. Mnozí z nás mají na něj vzpomínku i ze školních jídelen, kde nemělo moc valnou pověst. Tradovalo se, jako “něco bílé” a přiznám se, ani já sama jsem neměla jako dítě zelené fazolky ráda. Dnes už je miluji, ale co si budem, doma je to něco zcela jiného.
Když se sladké zelené fazolky čerstvé nebo mražené spaří a obalí do jemné smetanové omáčky s cibulkou, máslem a trochu octu, k tomu voňavé a krásně žluté máslové brambory a navrch vařené nebo i ztracené vejce, vznikne nám jednoduché, ale voňavé a chutné domácé jídlo, které zahřeje a potěší.
Recept na fazolky na smetaně, máslové brambory a vajíčko
Ingredience potřebné na přípravu staré známé pohody na talíři
- 500 g mražených fazolek
- 1 cibule
- 1 lžíce másla + 1 lžíce hladké mouky na jíšku
- 250 ml smetany ke šlehání
- trochu vody nebo vývaru
- sůl a pepř dle chuti
- 1-2 lžičky octu (dle chuti)
- špetka cukru
K podávání
- vařené máslové brambory
- vařené nebo ztracené vejce
Postup přípravy fazolek
1. Fazolky spaříme v osolené vodě do poloměkka, pak slijeme.
2. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zapražíme moukou a připravíme světlou jíšku.
3. Zalijeme smetanou s trochou vody nebo vývaru a dobře rozmícháme.
4. Do omáčky přidáme fazolky, dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Povaříme 10 minut do měkka.
5. Podáváme s máslovými vařenými brambory a vařeným vejcem.
Tipy na závěr
Před podáváním jídlo můžeme posypat čerstvým nakrájeným koprem. Kdo má kopr rád, moc se to hodí.

Zelené fazolky na cibulce s klobásou v rajčatové omáčce

Zelené fazolky na smetaně s vejcem a bramborem: Jemné, domácí s kapkou nostalgie
pozn.: částečně upraveno AI