Brambory právem patří mezi nejvíce využívané suroviny. Tato nenápadná hlíza je jednou z nejvšestrannějších plodin na světě, tedy i v české kuchyni. Dostupnost a finanční nenáročnost, to je to, co z brambor dělá klíčovou potravinu mnoha domovů. Tato zelenina představuje bohatý zdroj složených sacharidů, tedy látek, které dodávají tělu energii. Brambory dále obsahují vitaminy (včetně vit. C) a minerály (například draslík, hořčík či železo) a vlákninu. Připravují se na nespočet způsobů, vynikající jsou vařené, pečené, smažené, ale i jako součást sladkých či slaných těst.
Stálice českých kuchyní: brambory
Brambory ale samozřejmě nepřináší jen výhody, mají i určité minusy. Své o tom ví například vyznavači low carb stravování. Navíc brambory často máme rádi v úpravách, které tak úplně se zdravím nekorespondují: smažené hranolky nebo chipsy. I ty se ale v moderní době dají připravovat například v horkovzdušné fritéze, díky níž se stávají zdravějšími. Brambory přinášejí ještě jednu nespornou výhodu: jsou finančně nenáročné a dají se snadno vypěstovat na vlastní zahrádce. Některé farmy pořádají i samosběr, můžete si tedy za příznivou cenu pořídit kvalitní lokální produkt.
Touto vůní budete lákat i sousedy z jiných pater
Vařit brambory klasicky ve vodě je sice fajn, ale někdy už trochu nudné, nezdá se vám? Zkusili jsme to jinak: tak, že výsledné jídlo získalo daleko větší paletu chutí i vůní. Co nám k tomu pomohlo? Stačilo použít vývar! Skvělý je zeleninový i masový. Takto připravené brambory jsou chutné nejen samotné, ale i jako základ na kaši nebo pyré. Máme pro vás ale ještě jeden lifehack na brambory s jemnou chutí!
Delikátní brambory díky jednoduché surovině

Farmářské brambory, známé i jako žravé brambory: Hodí se jako samostatné jídlo nebo příloha
Připravujete kaši nebo i klasické vařené brambory a chtěli byste dosáhnout u výsledného pokrmu chuti hodné michelinské restaurace? Použijte ingredienci, kterou máte jistě doma. Brambory uvařte v mléku. Nejlepší kuchaři dokonce doporučují přidat trochu citronové šťávy nebo octa, brambory tak neztmavnou, zůstanou kompaktní a zachovají si přirozenou chuť.
Když se bojíte experimentů
Jste-li trochu konzervativní a nechcete používat nezvyklé suroviny, nevadí. I vy si můžete brambory zpestřit. Na výběr máte celou řadu koření a bylinek. Známou klasikou je například kmín, libeček, majoránka nebo pepř. Za vyzkoušení ale stojí i pískavice řecké seno. Ať se rozhodnete jakkoliv, neprohloupíte. Přejeme příjemný chuťový zážitek a milou „aromaterapii“ při vaření!
Zdroj: Autorský text, Healthline