Tento recept je naprostým zjevením pro každého, kdo miluje kombinaci tvarohu a máku, ale nechce trávit hodiny hnětením těsta. Celé kouzlo spočívá v technice „sypaného“ koláče, kdy se suché ingredience propojují s tekutou náplní až přímo během pečení ve formě, čímž vznikne neuvěřitelně jemná a šťavnatá struktura. Díky nemletému máku náplň v ústech příjemně křupe a citronová kůra spolu s vanilkou jí dodávají ten správný sváteční nádech. Jak je vidět na fotkách, koláč má krásně vysoký řez a zlatavou drobenku na povrchu, která láká k nakousnutí.

Když jsem tento koláč viděla poprvé, hned mě zaujalo, jak elegantně vypadá (zvlášť když se k němu přidá čerstvé ovoce jako dekorace). Je to neuvěřitelně uvolněné pečení – nemusíte nic složitě vážit, stačí vám jeden hrnek a chuť tvořit. Výsledek vypadá jako z vyhlášené cukrárny, přitom je to vlastně velmi jednoduchá záležitost, kterou zvládne každý. Můj tip zní: Pokud chcete mít koláč stejně krásný jako na obrázku, použijte poctivý tučný tvaroh. Koláč nechte po upečení opravdu dobře vychladnout, aby se vrstvy krásně usadily a řez byl čistý a pevný.

Recept na sypaný koláč s bohatou tvarohovou vrstvou a nemletým mákem

Příprava tohoto koláče je velmi efektivní, protože jen smícháte dvě směsi a připravíte drobenku. Samotné pečení v kulaté formě pak trvá necelou hodinu, dokud povrch nezezlátne. Z uvedeného množství surovin připravíte jeden vysoký koláč o průměru cca 26 až 28 cm.

  • Příprava sypké a tekuté směsi: 15 minut
  • Příprava drobenky: 5 minut
  • Doba pečení v troubě: cca 40 minut
  • Celkový čas: přibližně 60 minut

Ingredience k přípravě tvarohovo-makového koláče

1. směs – sypká

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • 3/4 hrnku cukru krupice

2. směs – tekutá

  • tučné tvarohy
  • celá vejce
  • necelý 1 hrnek cukru krupice (dle chuti)
  • 3 vanilkové cukry
  • 1 vanilkový puding (nebo 1 lžíce škrobu)
  • necelý 1/2 litr plnotučného mléka
  • kůra z 1 celého citronu
  • 1 hrnek nemletého máku

3. směs – drobenka

  • hrubá mouka (přiměřeně)
  • čerstvé máslo (přiměřeně)
  • 1 vanilkový cukr

Postup při přípravě tvarohovo-makového koláče

1. Nejprve si ve větší míse připravte sypkou část tak, že smícháte polohrubou mouku s práškem do pečiva, oběma vanilkovými cukry a cukrem krupicí.

Obrázek k receptu na sypaný koláč
Foto: Cooky.cz, recept na sypaný koláč

2. V jiné nádobě si nachystejte bohatou tekutou náplň: prošlehejte tučné tvarohy s celými vejci, přisypte další cukr krupicivanilkové cukry a vanilkový puding.

3. Celou tuto směs zřeďte plnotučným mlékem a nakonec do ní vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru a celý hrnek nemletého máku, aby náplň byla krásně aromatická a jemně tekutá.

4. Připravte si kulatou dortovou formu nebo vyšší pekáček, dno vyložte pečicím papírem a už jej nemusíte vymazávat.

5. Na papír rovnoměrně nasypte přibližně 3/4 připravené sypké směsi, rozprostřete ji a následně ji opatrně zalejte celou tekutou tvarohovou směsí s mákem.

6. Na tuto vrstvu jemně dosypejte zbývající čtvrtinu sypké směsi tak, aby povrch vypadal celistvě.

7. V menší misce si „přiměřeně“ vyrobte drobenku z hrubé moukyčerstvého másla a vanilkového cukru a výslednými žmolky bohatě posypte vršek koláče.

8. Formu vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte přibližně 40 minut, dokud drobenka na povrchu krásně nezezlátne. Hotový koláč nechte před vyjmutím z formy a krájením zcela vychladnout.

Obrázek k receptu na sypaný koláč

Sypaný koláč s tvarohem a dvěma vrstvami ovocné marmelády: Rychlý a vláčný koláč se sladkou meruňkou a svěží jahodou v jednom voňavém plechu

Tipy redakce:

  • Pudinkový prášek v náplni zajistí, že i při použití tekutějšího mléka bude koláč po vychladnutí krásně držet tvar.
  • Nemletý mák dodává dezertu zajímavou texturu, která skvěle kontrastuje s jemným tvarohem.
  • Sypání sypké směsi provádějte opravdu rovnoměrně, aby se náplň měla do čeho vpít a koláč se nerozpadal.
  • Zlatavá barva drobenky je nejlepším ukazatelem hotového moučníku, hlídejte ji v posledních 5 minutách pečení.
  • Servírování s ovocem, například s tmavými hrozny jako na fotografii, dodá dezertu svěžest a krásný vizuální efekt.
Obrázek receptu na Švédský sypaný koláč s tvarohem a ořechy, to je pocta jednoduchosti a domácké pohodě, žádné hnětení, jen sypat, zalít a nechat troubu dělat kouzlo

Švédský sypaný koláč s tvarohem a ořechy podle receptu z roku 1989 ze sypané směsi. Žádné hnětení, jen sypat, zalít a nechat troubu dělat kouzlo

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest