Máte rádi hovězí steak a nevíte jak na to?
Po přečtení tohoto článku budete mistrem a na steaky už nebudete muset chodit do restaurace. Od této chvíle si připravíte dokonalý šťavnatý steak sami doma.

Důležité je dodržovat tyto jednoduché kroky

  • Výběr masa – základem úspěchu je umět vybrat ten správný kus masa. V tomto si nechte poradit od odborník, a to je řezník.
  • Zrání – to je tajemství měkkosti a klíčem k šťavnatému steaku. Maso by mělo zrát alespoň 3 týdny.
  • Příprava – čím méně složitostí okolo, tím je to u steaků lepší. Před úpravou nechte maso alespoň 30 minut o pokojové teplotě. Poté maso lehce potřete olejem a rozpalte pánev. Pánev musí být rozpálená tak, že se z ní bude mírně kouřit. Na takto rozpálenou pánev vložíme steak a opékáme podle tloušťky steaku, přibližně 3 minuty z každé strany.
    Další způsob přípravy může být doma v troubě, maso zabalíme do alobalu, přidáme k němu snítku čerstvé bylinky jako například rozmarýn či tymiánu (není nutné) a přidáme kostičku másla. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme přibližně 5 minut. Poté nechte maso odpočívat v alobalu cca 2 minuty.
  • Servírování – maso pořádně osolte čerstvou solí a opepřete čerstvým pepřem, následně nakrájejte přes vlákno a servírujte se směsí například pečené zeleniny či zeleninového salátu, dresingem, opečeným bramborem nebo opečenou bagetkou.

Stupně propečení

Stupně propečení jsou velmi klíčové pro dosažení požadovaného propečení masa.
Zde je přehled jednotlivý stupňů propečení:

  • Raw (syrový): tento stupeň se nepoužívá pro steak, ale pro pokrmy jako je hovězí tatarský biftek či carpaccio.
  • Blue rare (velmi jemně propečený): steak se peče při velmi vysoké teplotě po krátkou dobu, díky tomu zůstane steak krvavý.
  • Rare (jemně propečený): teplota uvnitř steaku je 51 stupňů
  • Medium (středně propečený): steak je zbarvený do šeda, teplota uvnitř steaku je asi 61 stupňů, střed masa narůžovělý.
  • Medium well (téměř úplně propečený): teplota steaku je uvnitř asi 65 stupňů, maso je téměř celé hnědé s náznakem růžového středu.
  • Well done (zcela propečený): teplota uvnitř steaku je více než 70 stupňů, maso je zbarvené celé do hnědé teploty.

Teplotu masa zjistíte pomocí teplotní sondy

Víte, že propečenost, můžete i pomocí vlastní ruky?
Zní to zvláštně, ale je tomu tak, pomocí prstů můžete rozpoznat, propečenost steaků podle Vašich představ. Tuhost při dotyku jednotlivých prstů s palcem odpovídá propečenosti masa:

  • Rare: pomocí palce a ukazováčku
  • Medium: zjistíme palcem a prostředníčkem
  • Well done: identifikujeme pomocí palce a malíčku

Pomocí těchto triků a tipů se určitě stanete mistrem steaků. Užijte si Vaše nově nabyté vědomosti a nechte se unášet lahodnou chutí Vašeho výtvoru.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest