V Česku snad není domácnost, kde by se mezi vánočním cukrovím neobjevili vanilkové rohlíčky. Jejich příprava je tradice, která symbolizuje příchod Vánoc a a pro mnohé z nás je pečení vanilkových rohlíčků spojeno s pocitem klidu a očekávání sváteční atmosféry. Stali se jakýmsi symbolem českých svátků a jejich tradice se předává z generace na generaci. Důvodem toho je určitě i jejich máslová chuť, křehkost a vůně vanilky. Dalším z důvodů je jejich jednoduchost a nenáročnost na suroviny. Když jsou ale tyhle suroviny čerstvé a kvalitní, rohlíčky se rozplývají na jazyku a toto cukroví povyšují na luxusní sladkost.

Recept na Tradiční vanilkové rohlíčky

Ingredience na přípravu

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 40 g vanilkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 2 žloutky
  • 200 g změklého másla
  • moučkový cukr s příchutí vanilky na obalení hotových rohlíčků

Postup přípravy

1. V misce smícháme všechny sypké ingredience, přidáme žloutky a změklé máslo, promícháme.

Smícháme sypké ingredience.
Smícháme sypké ingredience.
Rozmícháme suroviny na těsto
Rozmícháme suroviny na těsto.

2. Ručně vypracujeme těsto, které dáme na 1 hodinu chladit do chladničky.

Ručně vypracujeme těsto.
Ručně vypracujeme těsto

3. Vezmeme polovinu těsta, vytvoříme z něj jakéhosi placatého hada, kterého pak nakrájíme na kousky, ze kterých ručně tvoříme malé rohlíčky.

Těsto si nakrájíme.
Těsto si nakrájíme.

4. Rohlíčky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů 10-12 minut.

Ručně uválíme malé rohlíčky.
Ručně uválíme malé rohlíčky.

5. Po upečení ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovým cukru s vanilkovou příchutí.

6. Stejný postup zopakujeme s druhou polovinou těsta, které máme v lednici.

Kvalita ingrediencí a zpracování těsta

Základní ingrediencí pro vanilkové rohlíčky je máslo, které by mělo být vždy živočišní – pravé, čerstvé a nejlépe nesolené. Náhražky másla nebo margaríny mohou ovlivnit chuť i konzistenci těsta.

Tajemství jemnosti a křehkosti rozpadajících se rohlíčku spočívá ve zpracování těsta. Při jeho přípravě je důležité ingredience smíchat rychle a příliš těsto nehníst, aby zůstalo vláčné a neztvrdlo.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest