V Česku snad není domácnost, kde by se mezi vánočním cukrovím neobjevili vanilkové rohlíčky. Jejich příprava je tradice, která symbolizuje příchod Vánoc a a pro mnohé z nás je pečení vanilkových rohlíčků spojeno s pocitem klidu a očekávání sváteční atmosféry. Stali se jakýmsi symbolem českých svátků a jejich tradice se předává z generace na generaci. Důvodem toho je určitě i jejich máslová chuť, křehkost a vůně vanilky. Dalším z důvodů je jejich jednoduchost a nenáročnost na suroviny. Když jsou ale tyhle suroviny čerstvé a kvalitní, rohlíčky se rozplývají na jazyku a toto cukroví povyšují na luxusní sladkost.
Recept na Tradiční vanilkové rohlíčky
Ingredience na přípravu
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- 40 g vanilkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- citronová kůra z jednoho citronu
- 2 žloutky
- 200 g změklého másla
- moučkový cukr s příchutí vanilky na obalení hotových rohlíčků
Postup přípravy
1. V misce smícháme všechny sypké ingredience, přidáme žloutky a změklé máslo, promícháme.
2. Ručně vypracujeme těsto, které dáme na 1 hodinu chladit do chladničky.
3. Vezmeme polovinu těsta, vytvoříme z něj jakéhosi placatého hada, kterého pak nakrájíme na kousky, ze kterých ručně tvoříme malé rohlíčky.
4. Rohlíčky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů 10-12 minut.
5. Po upečení ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovým cukru s vanilkovou příchutí.
6. Stejný postup zopakujeme s druhou polovinou těsta, které máme v lednici.
Kvalita ingrediencí a zpracování těsta
Základní ingrediencí pro vanilkové rohlíčky je máslo, které by mělo být vždy živočišní – pravé, čerstvé a nejlépe nesolené. Náhražky másla nebo margaríny mohou ovlivnit chuť i konzistenci těsta.
Tajemství jemnosti a křehkosti rozpadajících se rohlíčku spočívá ve zpracování těsta. Při jeho přípravě je důležité ingredience smíchat rychle a příliš těsto nehníst, aby zůstalo vláčné a neztvrdlo.