Mezi celosvětově jednoznačně nejoblíbenější pokrmy patří palačinky. V různých podobách je najdete v kuchyních po celé zeměkouli. Klasikou je sladká varianta s marmeládou, čokoládou, tvarohem, ovocem či šlehačkou. Milují je děti i dospělí, navíc se palačinky dokáží dokonale přizpůsobit chuťovým preferencím i zdravotním či výživovým požadavkům.

Sladké i slané

Slaná verze palačinek otevírá zcela nové možnosti – takovéto palačinky jsou skvělým obědem či večeří. Lze si je připravit na mnoho způsobů, například „po italsku“ jako pizzu, sýrové, se špenátem, s náplní à la langoš… možností je přehršel. Základní těsto zvládne připravit i naprosto nezkušený kuchař, experimentovat lze prakticky se vším, a to včetně způsobu přípravy. Nechcete si zašpinit nádobí? Použijte náš trik!

Obrázek k článku: Palačinkový lifehack: Snídaně připravená „než bys řek švec“!
Foto: Daniel Penfield / Creative Commons /CC BY-SA, Palačinkový lifehack: Snídaně připravená „než bys řek švec“!

Jde to i zdravě

Ulehčit práci si můžeme naprosto všichni. Jak sladké, tak slané palačinky si jednoduše připraví i ti, kdo dbají na štíhlou linii, zdravý životní styl nebo třeba mají potravinové intolerance. Samozřejmě nejsou výjimkou ani vegetariáni či vetani. Použít můžete kokosovou mouku, banány, pro slanou verzi například cizrnu. Takovéto palačinky jsou bohatým zdrojem bílkovin, tedy i dokonalým startem do příjemného dne.

Těsto v láhvi

V čem že je to kouzlo ulehčení? V obyčejné PET láhvi. Využijete tak ty, které si každý občas z obchodu donese. Zapomeňte na špinění stěrky, mísy a dalších propriet, postačí vám trychtýř se širším hrdlem. Do láhve dejte postupně všechny ingredience, začněte těmi sypkými, tedy moukou, solí, popřípadě cukrem a kypřicím práškem. Poté vlijte mléko, olej a nakonec vejce. Pořádně uzavřete a protřepejte. Hladké těsto je na světě! Stačí jej dát do lednice a následně nalévat na pánev.

Druhý život láhvím

Použitím na palačinkové těsto dáte plastové láhvi ještě chvilkové využití, než ji vyhodíte. Náš lifehack tedy je i přínosem pro ekologii. Komu jsou proti srsti klasické „petky“, může použít například staré láhve od výrobníku perlivé vody (ty, které jsou již po záruce, tudíž nevhodné pro perlení, ale vyhodit je hned nechcete).

Obrázek receptu na slané zapečené palačinky se šunkou a italským sýrem.

Slané palačinky z pekáče: Zapečené se šunkou a italským sýrem

Obrázek k článku: Palačinkový lifehack: Snídaně připravená „než bys řek švec“!

Pravé francouzské palačinky lehké jako vánek. Lze je připravit velmi tenké, nelepí se a ani se netrhají

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest