Tato tvarohová vánočka představuje skvělou alternativu ke klasické kynuté verzi, zejména pokud toužíte po sladké pochoutce a nechcete zbytečně čekat. Ačkoliv se tradičně na Vánoce peče ta „vymazlená kynutá“, tato varianta je neuvěřitelně vláčná a chutná, a to díky tvarohu a máslu. Její největší výhodou je, že nemusíte čekat na kynutí těsta, což ušetří hodiny času. Příprava těsta je intuitivní a tvaroh jej udrží krásně měkké a nadýchané i bez kvasnic.

Vánočka je pletena z osmi (i z devíti) pramenů, což jí dodává působivý vzhled a velký objem. Místo jednoho pletence se tvoří tři patra, která se spojují bílkovým lepidlem. Ačkoliv se pletení může zdát složité, dodržení správného postupu zajistí, že bude vánočka stabilní a krásná. Můj tip zní: Abyste zajistili, že bude vánočka stabilní a nespadne, po uložení každého patra na spodní část jej propíchněte 3 až 4 špejlemi, které vyndáte až po upečení.

Recept na tvarohovou vánočku (bez kynutí)

Celková délka přípravy tvarohové vánočky je přibližně 1 hodina a 30 minut. Její rychlejší příprava je dána vynecháním kynutí.

  • Příprava těsta a zpracování surovin: 15 minut
  • Pletení vánočky a potírání: 15 minut
  • Pečení v troubě: 50 minut (přibližně)
  • Celkový čas: přibližně 1 hodina a 20 minut

Ingredience k přípravě nekynuté vánočky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 a půl sáčku prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • vejce
  • 150 g změklého másla
  • 75 g nasekaných mandlí
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 75 g rozinek předem namočených v rumu
  • plátky mandlí na posyp
  • bílek (z 1 vejce) na potírání

Postup při přípravě nekynuté tvarohové vánočky

1. Nejprve připravte sypké suroviny. Do velké mísy od robota nebo do hnětací mísy nasypte 500 g polohrubé mouky.

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku

2. Přidejte 125 g moučkového cukru1 a půl sáčku prášku do pečiva a 1 vanilkový cukr. Tyto suché ingredience pečlivě zamíchejte lžící nebo metličkou, aby se prášek do pečiva rovnoměrně rozprostřel.

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku

3. Nyní přidejte mokré a doplňkové suroviny. K moučné směsi přidejte 3 vejce150 g změklého másla nakrájeného na kostičky, 250 g tučného tvarohu ve vaničcestrouhanou kůru z 1 citronu a 75 g nasekaných mandlí.

4. Nakonec přidejte 75 g rozinek, které byly předem namočené v rumu (rozinky před přidáním lehce osušte).

5. Všechny suroviny v robotu (s použitím hnětacího háku) nebo ručně důkladně vypracujte do hladkého, nelepivého těsta. Těsto by mělo být pružné a vláčné díky tvarohu.

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku

6. Těsto je nyní potřeba rozdělit pro pletení. Celé těsto rozdělte na 4 části. Každou z těchto 4 částí ještě rozdělte na polovinu, čímž získáte celkem 8 dílů těsta. Ale pozor…

7. (Recept ve videu uvádí, že by mělo být 8 dílů, ale v popisu postupu je pletení rozděleno na 4 + 3 + 2 prameny, což dává dohromady 9 pramenů. My budeme pracovat s rozdělením, které odpovídá třem patrům, tj. 4 + 3 + 2 = 9.)

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku

8. Rozdělte tedy těsto na devět pramenů – 4 díly na spodní část, 3 díly na prostřední část a 2 díly na vrchní část.

9. Z prvních 4 kousků vyválejte stejně dlouhé prameny a upleťte z nich spodní, nejširší část vánočkyPletenec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku

10. Z dalších 3 pramenů upleťte druhou část vánočkyOdložte ji stranou.

11. Z posledních 2 pramenů těsta vyválejte delší prameny, než je spodní vánočka. Tyto dva prameny spleťte dohromady. Volné konce těchto dvou pramenů zatím nechte volné.

12. Nyní sestavíme vánočkuDoprostřed spodní části upletené ze 4 pramenů zatlačte hřbetem ruky, aby se vytvořilo místo pro další patro. Celou spodní část důkladně potřete bílkem (bude sloužit jako lepidlo).

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku

13. Na spodní, bílkem potřenou část, položte prostřední pletenec ze 3 pramenů. Opět do něj zatlačte hřbetem ruky a znovu ho celý pomažte bílkem.

14. Nakonec přiložte horní pletenec ze 2 pramenůVolné konce tohoto pletence pečlivě zahrňte pod vánočku, aby pletenec držel tvar. Celou vánočku, včetně spojů a stran, důkladně potřete bílkem.

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku

15. Vánočku posypte plátky mandlí. Vložte ji do předem vyhřáté trouby na teplotu 175 stupňů a pečte přibližně 50 minut.

16. Správnost upečení zkontrolujte špejlí – pokud ji zapíchnete do středu vánočky a vytáhnete ji suchou, je vánočka hotová.

17. Nakonec vánočku ještě posypejte moučkovým cukrem.

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na nekynutou vánočku
Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka: Tradiční vánoční pochoutka, která se nepřipravuje z obvyklého kynutého těsta

Tipy redakce:

  • Využijte tvaroh: Tučný tvaroh ve vaničce je klíčový. Zajistí, že bude vánočka dokonale vláčná a nebude se drobit.
  • Pletení z 9 pramenů: Rozdělení na 4 + 3 + 2 prameny je tradiční a dává vánočce nejstabilnější základ. Zkuste si před pletením prameny stejné délky lehce zploštit, lépe se s nimi pracuje.
  • Bílek jako lepidlo: Potírání bílkem mezi jednotlivými patry je zásadní pro to, aby se vrstvy neposunuly a nespadly během pečení.
  • Stabilizace špejlemi: Pokud si nejste jistí pletením, zajistěte vrstvy 3 až 4 špejlemi, které vyndáte až po vychladnutí vánočky.
  • Kontrola teploty trouby: Prvních 15 minut pečte na 175 stupňů a poté můžete teplotu snížit na 165 stupňů, pokud vánočka začne příliš rychle hnědnout. Tím zajistíte, že se dobře propeče i uvnitř.
Obrázek receptu na Vánočku naši babičky.

Krásně upletená nadýchaná Vánočka podle naší babičky

Foto a recept Dvě v troubě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest