Tato tvarohová vánočka představuje skvělou alternativu ke klasické kynuté verzi, zejména pokud toužíte po sladké pochoutce a nechcete zbytečně čekat. Ačkoliv se tradičně na Vánoce peče ta „vymazlená kynutá“, tato varianta je neuvěřitelně vláčná a chutná, a to díky tvarohu a máslu. Její největší výhodou je, že nemusíte čekat na kynutí těsta, což ušetří hodiny času. Příprava těsta je intuitivní a tvaroh jej udrží krásně měkké a nadýchané i bez kvasnic.
Vánočka je pletena z osmi (i z devíti) pramenů, což jí dodává působivý vzhled a velký objem. Místo jednoho pletence se tvoří tři patra, která se spojují bílkovým lepidlem. Ačkoliv se pletení může zdát složité, dodržení správného postupu zajistí, že bude vánočka stabilní a krásná. Můj tip zní: Abyste zajistili, že bude vánočka stabilní a nespadne, po uložení každého patra na spodní část jej propíchněte 3 až 4 špejlemi, které vyndáte až po upečení.
Recept na tvarohovou vánočku (bez kynutí)
Celková délka přípravy tvarohové vánočky je přibližně 1 hodina a 30 minut. Její rychlejší příprava je dána vynecháním kynutí.
- Příprava těsta a zpracování surovin: 15 minut
- Pletení vánočky a potírání: 15 minut
- Pečení v troubě: 50 minut (přibližně)
- Celkový čas: přibližně 1 hodina a 20 minut
Ingredience k přípravě nekynuté vánočky
- 500 g polohrubé mouky
- 125 g moučkového cukru
- 1 a půl sáčku prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 150 g změklého másla
- 75 g nasekaných mandlí
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 75 g rozinek předem namočených v rumu
- plátky mandlí na posyp
- bílek (z 1 vejce) na potírání
Postup při přípravě nekynuté tvarohové vánočky
1. Nejprve připravte sypké suroviny. Do velké mísy od robota nebo do hnětací mísy nasypte 500 g polohrubé mouky.

2. Přidejte 125 g moučkového cukru, 1 a půl sáčku prášku do pečiva a 1 vanilkový cukr. Tyto suché ingredience pečlivě zamíchejte lžící nebo metličkou, aby se prášek do pečiva rovnoměrně rozprostřel.

3. Nyní přidejte mokré a doplňkové suroviny. K moučné směsi přidejte 3 vejce, 150 g změklého másla nakrájeného na kostičky, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, strouhanou kůru z 1 citronu a 75 g nasekaných mandlí.
4. Nakonec přidejte 75 g rozinek, které byly předem namočené v rumu (rozinky před přidáním lehce osušte).
5. Všechny suroviny v robotu (s použitím hnětacího háku) nebo ručně důkladně vypracujte do hladkého, nelepivého těsta. Těsto by mělo být pružné a vláčné díky tvarohu.

6. Těsto je nyní potřeba rozdělit pro pletení. Celé těsto rozdělte na 4 části. Každou z těchto 4 částí ještě rozdělte na polovinu, čímž získáte celkem 8 dílů těsta. Ale pozor…
7. (Recept ve videu uvádí, že by mělo být 8 dílů, ale v popisu postupu je pletení rozděleno na 4 + 3 + 2 prameny, což dává dohromady 9 pramenů. My budeme pracovat s rozdělením, které odpovídá třem patrům, tj. 4 + 3 + 2 = 9.)

8. Rozdělte tedy těsto na devět pramenů – 4 díly na spodní část, 3 díly na prostřední část a 2 díly na vrchní část.
9. Z prvních 4 kousků vyválejte stejně dlouhé prameny a upleťte z nich spodní, nejširší část vánočky. Pletenec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

10. Z dalších 3 pramenů upleťte druhou část vánočky. Odložte ji stranou.
11. Z posledních 2 pramenů těsta vyválejte delší prameny, než je spodní vánočka. Tyto dva prameny spleťte dohromady. Volné konce těchto dvou pramenů zatím nechte volné.
12. Nyní sestavíme vánočku. Doprostřed spodní části upletené ze 4 pramenů zatlačte hřbetem ruky, aby se vytvořilo místo pro další patro. Celou spodní část důkladně potřete bílkem (bude sloužit jako lepidlo).

13. Na spodní, bílkem potřenou část, položte prostřední pletenec ze 3 pramenů. Opět do něj zatlačte hřbetem ruky a znovu ho celý pomažte bílkem.
14. Nakonec přiložte horní pletenec ze 2 pramenů. Volné konce tohoto pletence pečlivě zahrňte pod vánočku, aby pletenec držel tvar. Celou vánočku, včetně spojů a stran, důkladně potřete bílkem.

15. Vánočku posypte plátky mandlí. Vložte ji do předem vyhřáté trouby na teplotu 175 stupňů a pečte přibližně 50 minut.
16. Správnost upečení zkontrolujte špejlí – pokud ji zapíchnete do středu vánočky a vytáhnete ji suchou, je vánočka hotová.
17. Nakonec vánočku ještě posypejte moučkovým cukrem.

Tvarohová vánočka: Tradiční vánoční pochoutka, která se nepřipravuje z obvyklého kynutého těsta
Tipy redakce:
- Využijte tvaroh: Tučný tvaroh ve vaničce je klíčový. Zajistí, že bude vánočka dokonale vláčná a nebude se drobit.
- Pletení z 9 pramenů: Rozdělení na 4 + 3 + 2 prameny je tradiční a dává vánočce nejstabilnější základ. Zkuste si před pletením prameny stejné délky lehce zploštit, lépe se s nimi pracuje.
- Bílek jako lepidlo: Potírání bílkem mezi jednotlivými patry je zásadní pro to, aby se vrstvy neposunuly a nespadly během pečení.
- Stabilizace špejlemi: Pokud si nejste jistí pletením, zajistěte vrstvy 3 až 4 špejlemi, které vyndáte až po vychladnutí vánočky.
- Kontrola teploty trouby: Prvních 15 minut pečte na 175 stupňů a poté můžete teplotu snížit na 165 stupňů, pokud vánočka začne příliš rychle hnědnout. Tím zajistíte, že se dobře propeče i uvnitř.
Krásně upletená nadýchaná Vánočka podle naší babičky
Foto a recept Dvě v troubě