Křehké těsto plněné lahodným tvarohovým krémem a svěžím ovocem je skvělá kombinace, která nikdy nezklame. Tento dezert z listového těsta je unikátní v tom, že je variabilní a hodí se snad pro každou příležitost. Díky listovému těsto je dezert navíc velmi rychlý, takže nestrávíte v kuchyni dlouhé hodiny.
Na povrchu tohoto dezertu jsou viditelné čerstvé nebo mražené jahody, krásně celý dezert dobarví a dodají mu svěží vzhled i chuť. Jakmile šátečky dokončíte a naplníte, nikdo nemá šanci poznat, zda jste je někde koupili nebo upekli doma. Teda jen podle vzhledu – chuťově byste podobné v obchodě hledali těžko!
Recept na plněné šátečky z listového těsta
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g listového těsta
- 50 ml mléka
- 300 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 50 g tvarohu ve vaničce
- 20 g pomerančové marmelády
- 200 g mražených jahod
Postup přípravy šátečků
1. Rozválené listové těsto rozdělíme na 9 stejných čtverečků a potřeme je 50 ml mléka.
2. Nyní všechny čtverečky přeložíme na půl tak, aby nám vznikly trojúhelníčky.
3. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a znovu potřeme mlékem.
4. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 minut.

Žloutkové řezy s pudinkovým krémem a rumovou polevou v listových plátech
5. V míse si vyšleháme smetanu s tvarohem, marmeládou a moučkovým cukrem.
6. Krémem naplníme cukrářský sáček a naplníme s ním rozříznuté šátečky.
7. Na krém vyskládáme ovoce a šátečky můžeme posypat moučkovým cukrem.
Pár tipů na závěr
- Před podáváním můžeme šátečky pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou.
- Do krému lze přidat nasekané vlašské ořechy nebo mandle pro křupavost.
- Těsto můžeme před pečením lehce posypat skořicovým cukrem.
- Pokud vynecháme cukr, můžeme šátečky naplnit sýrovou nebo šunkovou směsí.
