Vánoce jsou kouzelným zimním časem, který je ale pro mnoho lidí velkým stresem. Přestože je nejdůležitější, aby rodina a milovaní byli pohromadě a těšili se ze vzájemné přítomnosti, vytvořit krásnou vánoční atmosféru je zpravidla úkol plný napětí. Pečení cukroví, nákup dárků, výzdoba, úklid domácnosti, příprava štědrovečerní večeře, je toho spousta, co je potřeba nachystat. Chcete-li si však alespoň trochu ušetřit práci, většinu cukroví můžete připravit z nepečených druhů, které jsou raz dva hotové.

Cukroví na poslední chvíli

Do posledního dne chodíte do práce, pak se staráte o domácnost, o děti a musíte k tomu všemu ještě péct cukroví? Pokud nemáte nikoho, kdo by vám pomohl, pomozte si vy sami dokonalým plánem na přípravu cukroví. Pokud si neodpustíte medové perníčky, linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, snažte si je upéct už v listopadu. Zbytek můžete doplnit o nepečené cukroví, které stačí připravit jen pár dní před Vánoci, a ani tak se nebudete cítit ve stresu. Za jeden den jich totiž stihnete hned několik.

Raffaelo kuličky

Naprosto ideální druh cukroví, který zachrání každou situaci. Na jeho vytvoření potřebujete jen tři suroviny – plechovku kondenzovaného mléka, kokos a celé mandle. To je všechno. Mandle spaříte ve vroucí vodě a oloupete nebo už koupíte oloupané. Kondenzované mléko smícháte s kokosem, aby vznikla hustší hmota, z níž poté čajovou lžičkou odeberete malé kousky, lehce je oválíte v kokosu a vytvarujete z nich kuličky. Do každé kuličky pak vmáčkněte jednu mandli, dotvarujte a opět obalte v kokosu. A máte hotovo. Raffaelo kuličky pak můžete vložit do malých papírových košíčků.

Obrázek receptu na kokosovo-mandlové koule alá Raffaello.

Kokosovo mandlové koule: 10 minutová pochoutka podobná Raffaellu

Raffaelo kuličky
Foto: Freepik.com

Čokoládové lanýže

Ani v případě čokoládových lanýžů se nijak nepředřete. Do malého kastrůlku přidáte smetanu, máslo a krupicový cukr a za stálého míchání počkáte, než se všechny ingredience spojí. Odstavíte a přidáte nalámanou tmavou čokoládu s vysokým procentem kakaa a mícháte, dokud se nerozpustí. Poté vmíchejte trochu likéru dle vlastní chuti, dobré je například amaretto. Směs nechte vychladnout a uložte do lednice. Nejlépe do druhého dne. Vznikne vám lanýžová hmota, z níž pak tvarujete malé kousky pomačkané konečky prstů a obalíte v holandském kakau. Oklepejte a uložte do papírového košíčku.

Obrázek receptu na vánoční čokoládové lanýže.

Jednoduchý recept na vánoční čokoládové lanýže

Sněhové pusinky

Teď uděláme malou výjimku a pustíme se do pečeného cukroví, ale přesto velmi jednoduchého. Kouzlo sněhových pusinek totiž tkví v tom, že na jejich přípravu potřebujete jen vaječné bílky a krupicový cukr. Obě suroviny přidáte do malého kastrůlku a ve vodní lázni necháte asi během 10 minut spojit. Poté, co bude směs na dotek teplá, odstavte a vyšlehejte pevný, chladný sníh. Jakmile vyndáte metličku ze směsi, měla by se vytvořit špička. Tak víte, že má krém ideální konzistenci. Na vytvoření pusinek můžete použít zdobicí pytlík a jednotlivé kousky naklaďte na pečicí papír rozložený na plechu a vložte do trouby na 15 minut.

Obrázek k receptu na sněhové pusinky

Sněhové pusinky: Jak upéct pusinky, které nepraskají a drží tvar

Obrázek ke kvízu: Salátový test: Co víte o klasické vánoční příloze?

Test znalostí o bramborovém salátu: Připravují ho všichni, ale zdaleka ne každý v rychlém kvízu uspěje

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest