Nepečený piškotový salám je ideální, když potřebujeme rychlé a efektivní pohoštění bez pečení. Je to recept starý několik generací, jelikož jej používaly už naše mámy, babičky i prababičky. Salám je rychlý, jednoduchý na přípravu na přípravu a chutná i dětem. Děti dokonce rády nepečené cukroví připravují a s chutí se zapojují do jeho přípravy. Tvoří ho kombinace piškotů, kakaa, másla a dalších ingrediencí, které společně vytvoří lahodný salámovitý tvar, který následně krájíme na plátky. Krásně se hodí mezi vánoční cukroví.

Recept na Vánoční nepečený piškotový salám

Ingredience na přípravu

  • 300 g dětských piškotů,
  • 90 g moučkového cukru
  • 75 g salka (nebo 1 tuba kondenzovaného mléka piknik)
  • 250 g másla
  • 2 PL kakaa
  • rum dle chuti
  • mleté ořechy, anebo kokos anebo mixované piškoty na obalení

Postup přípravy

Vánoční nepečený piškotový salám
Recept na Vánoční nepečený piškotový salám

1. Piškoty rozlámeme cca na čtvrtky.

Piškoty rozlámeme.
Piškoty rozlámeme.

2. Změklé máslo ušleháme se Salkem, cukrem, kakaem a trochou rumu (podle chuti) do pěny.

Směs vyšleháme a smícháme s piškot.
Směs vyšleháme a smícháme s piškoty.

3. Přisypeme piškoty a promícháme. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme dohromady.

4. Vzniklou hmotu rozdělíme na tři díly. Z každého vyrobíme váleček, který důkladně poválíme v pomletých piškotech nebo mletých ořechách, případně v kokosu.

Vytvoříme válečky, které obalíme.
Vytvoříme válečky, které obalíme.

5. Každý zabalíme pevně do alobalu a dáme do ledničky pořádně ztuhnout a uležet, nejlépe 1-2 dny.

Salámy zabalíme do folie a dáme do chladu.
Salámy zabalíme do folie a dáme do chladu.

6. Před podáváním nakrájíme na plátky.

Tipy

Kvůli obměně chuti můžeme přidat nasekané sušené ovoce (např. rozinky nebo brusinky) pro zajímavější strukturu a chuť. Pokud připravujeme dezert pro děti, vynecháme rum a případně přidáme trochu více mléka.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest