Tolikrát ve všech pádech skloňované ořechy hlavně v době předvánoční se opět objevují i v tomto receptu. Vynikající ořechové oválky s máslovým krémem a čokoládovou polevou jsou důkazem toho, že ořechy jsou v cukroví to nejlepší a ve spojení s lahodným máslovým krémem a čokoládovou polevou tvoří elegantní cukroví, které udělá ozdobu každého vánočního stolu.
Pojďme si je spolu upéct a uvidíte, že až je ochutnáte, dáte nám za pravdu a stanou se jedním z oblíbených cukroví nejen Vánoc ale i různých oslav a posezení. Ořechů známe spoustu druhů, ale v tomto případě to budou ořechy vlašské a nezapomeňte si nechat i několik celých nebo aspoň polovičních jader na zdobení. Vypadá to na oválku velice efektně.
Recept na Vánoční ořechové oválky s krémem a polevou
Ingredience na přípravu
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- 220 g másla
Náplň
- 200 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 200 g másla
Zdobení
- čokoládová poleva
- celé jádra vlašských ořechů anebo hrubě mleté ořechy
Postup
1. V misce smícháme všechny suché ingredience na těsto, přidáme máslo a žloutek a vypracujeme hladké celistvé těsto, které necháme do druhého dne odpočívat v lednici zabalené do folie.
2. Těsto vyválíme na válu a vykrajujeme různé tvary dle fantazie, které ukládáme na plech s pečícím papírem.
3. Pečeme v předhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Upečené cukroví necháme vychladnout.
4. Připravíme si krém na slepování a to tak, že vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém.
5. Kolečka namažeme krémem a slepujeme k sobě, namočíme v čokoládové polevě vrchním kolečkem a zdobíme ořechy. Použijeme celé jádro anebo posypeme hrubě posekanými ořechy
Tipy na přípravu
Místo vlašských ořechů je možné použít lískovce nebo mandle, Pro odlehčenou verzi krému můžete použít sýr Mascarpone nebo vyšlehanou smetanu místo máslového krému.