Tolikrát ve všech pádech skloňované ořechy hlavně v době předvánoční se opět objevují i v tomto receptu. Vynikající ořechové oválky s máslovým krémem a čokoládovou polevou jsou důkazem toho, že ořechy jsou v cukroví to nejlepší a ve spojení s lahodným máslovým krémem a čokoládovou polevou tvoří elegantní cukroví, které udělá ozdobu každého vánočního stolu.

Pojďme si je spolu upéct a uvidíte, že až je ochutnáte, dáte nám za pravdu a stanou se jedním z oblíbených cukroví nejen Vánoc ale i různých oslav a posezení. Ořechů známe spoustu druhů, ale v tomto případě to budou ořechy vlašské a nezapomeňte si nechat i několik celých nebo aspoň polovičních jader na zdobení. Vypadá to na oválku velice efektně.

Recept na Vánoční ořechové oválky s krémem a polevou

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • 220 g másla

Náplň

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 200 g másla

Zdobení

  • čokoládová poleva
  • celé jádra vlašských ořechů anebo hrubě mleté ořechy

Postup

1. V misce smícháme všechny suché ingredience na těsto, přidáme máslo a žloutek a vypracujeme hladké celistvé těsto, které necháme do druhého dne odpočívat v lednici zabalené do folie.

2. Těsto vyválíme na válu a vykrajujeme různé tvary dle fantazie, které ukládáme na plech s pečícím papírem.

3. Pečeme v předhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Upečené cukroví necháme vychladnout.

Těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.
Těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.

4. Připravíme si krém na slepování a to tak, že vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém.

5. Kolečka namažeme krémem a slepujeme k sobě, namočíme v čokoládové polevě vrchním kolečkem a zdobíme ořechy. Použijeme celé jádro anebo posypeme hrubě posekanými ořechy

Upečené sušenky slepíme krémem.
Upečené sušenky slepíme krémem.
Zdobíme čokoládovou polevou a ořechy.
Zdobíme čokoládovou polevou a ořechy.

Tipy na přípravu

Místo vlašských ořechů je možné použít lískovce nebo mandle, Pro odlehčenou verzi krému můžete použít sýr Mascarpone nebo vyšlehanou smetanu místo máslového krému.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest