Vánoční šlehačkové hvězdy jsou jednoduchým vánočním cukrovím, které vydrží dlouho čerstvé a můžeme jej uzobávat celé svátky. Jelikož je to spíše sušenka, která neobsahuje žádnou polevu ani krém. Toto skvělé křehké cukroví je snadné na přípravu a doslova se rozplývá na jazyku. Znáte jej? Myslím, že jej znám už od mého dětství a určitě jej pekly už generace předtím. Možná se na něj pouze občas zapomíná, ale proč znovu nezkusit obnovit toto skvělé cukroví?
Pro přípravu lahodných hvězdiček budete potřebovat hladkou mouku, máslo, smetanu, vanilkový a moučkový cukr. Začněte tím, že necháte máslo změknout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Mouku smíchejte s nakrájeným máslem a smetanou, dokud nevytvoříte hladké těsto, které se nelepí. Rozválejte těsto na plát a vykrajujte hvězdičky. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Horké hvězdičky ihned po vytažení z trouby obalujte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Recept na Vánoční šlehačkové hvězdy
Ingredience k přípravě
- 160 ml smetany ke šlehání (33%)
- 200 g změklého másla
- 360 g hladké mouky
- moučkový cukr + vanilkový cukr na obalování
Postup
1. Z mouky, másla a smetany vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na válu na plát tloušťky cca 5 mm a vykrajujeme hvězdy.
2. Ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 7 minut, než nečnou hvězdy zlátnout.
3. Po upečení obalujeme ihned teplé ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tento recept je ideální na Vánoce, oslavy nebo jako lahodná sladkost k čaji či kávě.