Ořechy jsou asi nejčastěji používaná suroviny v době vánoc ale i jiných svátků, protože bývají základem spousty dezertů. Pečou se z nich dorty, zákusky, sušenky a dělají různé nepečené dezerty. Ořechů známe několik druhů, ale v kuchyni jsou kromě vlašských ořechů často používané i ořechy lískové. Jejich chuť je jemná, máslová a lehce sladká, výraznější je po opražení.

Lískové ořechy jsou základem i mnoha sladkostí jako je nugát, pralinky, gianduja (ořechovo-čokoládová pasta) anebo známá Nutella. Lze je konzumovat surové, opražené, solené, mleté nebo zpracované na ořechové máslo či rostlinné mléko. My si z lískových ořechů dnes upečeme vánoční sušenky, jelikož tyto sušenkám přidají výraznou oříškovou chuť, která se skvěle doplňuje s jinými ingrediencemi.

Recept na ořechové vánoční cukroví půlměsíce z lískových ořechů

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 250 g mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilková esence
  • citrónová kůra
  • 1/2 KL prášku do pečiva
  • 50 g soli
  • 1 žloutek

Poleva

  • 250 g lískových ořechů
  • 1 KL skořice
  • 70 g cukru
  • rumová esence
  • vanilková esence
  • citrónová kůra
  • 130 ml mléko
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 80 g meruňkové marmelády
  • čokoláda. na zdobení

Postup

1. V misce smícháme ingredience určené pro těsto a vypracujeme těsto, které uložíme nejlépe do druhého dne do lednice, zabalené ve folii.

Připravíme si těsto, které přendáme na plech.
Zdroj: divitv, Připravíme si těsto, které přendáme na plech.

2. Těsto rozválíme, přendáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme meruňkovou marmeládou.

 Těsto potřeme marmeládou.
Zdroj: divitv, Těsto potřeme marmeládou.

3. Lískové ořechy umeleme, přidáme k nim citrónovou kůru, vanilkovou a rumovou esenci a zalijeme horkým mlékem a zamícháme. Vedle v misce si vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli, přidáme cukr a vyšleháme do tuha.

Připravíme si ořechovou polevu
Zdroj: divitv, Připravíme si ořechovou polevu.

4 .Tuhý sníh přidáme do vychlazené ořechové směsi a rozmícháme. Směs navrstvíme na těsto s marmeládou a ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 20 minut. Po upečení stáhneme z plechu i s pečícím papírem na podložku a chladíme 1 hodinu.

Polevu navrstvíme na těsto s marmeládou
Zdroj: divitv, Polevu navrstvíme na těsto s marmeládou

5. Upečené těsto s ořechovou polevou rozkrájíme na pásy šíře formičky – kolečka. Poté. formičkou vykrajujeme měsíčky. Pocákáme rozpuštěnou čokoládou.

Z upečeného těsta s polevou vykrajujeme měsíčky.
Zdroj: divitv, Z upečeného těsta s polevou vykrajujeme měsíčky.
Měsíčky zdobíme hořkou čokoládou.
Zdroj: divitv, Měsíčky zdobíme hořkou čokoládou.

Hotové sušenky z lískových ořechů ve tvaru měsíčku jsou velice chutné k čaji nebo kávě, snadno se připravují a potěší i na vánočním stole, jak svým vzhledem, tak vynikající chutí.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest