Ořechy jsou asi nejčastěji používaná suroviny v době vánoc ale i jiných svátků, protože bývají základem spousty dezertů. Pečou se z nich dorty, zákusky, sušenky a dělají různé nepečené dezerty. Ořechů známe několik druhů, ale v kuchyni jsou kromě vlašských ořechů často používané i ořechy lískové. Jejich chuť je jemná, máslová a lehce sladká, výraznější je po opražení.
Lískové ořechy jsou základem i mnoha sladkostí jako je nugát, pralinky, gianduja (ořechovo-čokoládová pasta) anebo známá Nutella. Lze je konzumovat surové, opražené, solené, mleté nebo zpracované na ořechové máslo či rostlinné mléko. My si z lískových ořechů dnes upečeme vánoční sušenky, jelikož tyto sušenkám přidají výraznou oříškovou chuť, která se skvěle doplňuje s jinými ingrediencemi.
Recept na ořechové vánoční cukroví půlměsíce z lískových ořechů
Ingredience na přípravu
Těsto
- 250 g mouky
- 100 g moučkového cukru
- vanilková esence
- citrónová kůra
- 1/2 KL prášku do pečiva
- 50 g soli
- 1 žloutek
Poleva
- 250 g lískových ořechů
- 1 KL skořice
- 70 g cukru
- rumová esence
- vanilková esence
- citrónová kůra
- 130 ml mléko
- 2 bílky
- špetka soli
- 80 g meruňkové marmelády
- čokoláda. na zdobení
Postup
1. V misce smícháme ingredience určené pro těsto a vypracujeme těsto, které uložíme nejlépe do druhého dne do lednice, zabalené ve folii.
2. Těsto rozválíme, přendáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme meruňkovou marmeládou.
3. Lískové ořechy umeleme, přidáme k nim citrónovou kůru, vanilkovou a rumovou esenci a zalijeme horkým mlékem a zamícháme. Vedle v misce si vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli, přidáme cukr a vyšleháme do tuha.
4 .Tuhý sníh přidáme do vychlazené ořechové směsi a rozmícháme. Směs navrstvíme na těsto s marmeládou a ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 20 minut. Po upečení stáhneme z plechu i s pečícím papírem na podložku a chladíme 1 hodinu.
5. Upečené těsto s ořechovou polevou rozkrájíme na pásy šíře formičky – kolečka. Poté. formičkou vykrajujeme měsíčky. Pocákáme rozpuštěnou čokoládou.
Hotové sušenky z lískových ořechů ve tvaru měsíčku jsou velice chutné k čaji nebo kávě, snadno se připravují a potěší i na vánočním stole, jak svým vzhledem, tak vynikající chutí.