Když se setká česká kulinářská tradice s italskou kuchyní, vzniká něco opravdu speciálního. Smažené bramboráky, jsou oblíbenou pochoutkou v českých domácnostech. V tomto receptu jsou bramboráky obohacen o italské ingredience a přinášejí tak nový rozměr této klasické pochoutce.

Tento recept je dokonalým příkladem, jak mohou být tradiční jídla transformována pomocí chutí a vůní z jiné kultury, a přitom si zachovávají svou původní podstatu. Italská kuchyně, je známá svým důrazem na svěží a kvalitní suroviny, poskytuje inspiraci pro inovativní přístup k vaření. Přidáním sušených rajčat, parmezánu a bazalky do bramborové směsi se klasické bramboráky proměňují v delikatesu, která v sobě nese slunce a vášeň Středomoří. Tento recept je oslavou jednoduchosti a chutí, které jsou pro italskou kuchyni tak charakteristické.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Bramboráky s bazalkou a sušenými rajčaty

Recept na bramboráky po italsku

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 osoby

Potřebné vybavení

  • sporák
  • Pánev

Suroviny

  • 500 g syrových brambor
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 1/4 hrnku sušených rajčat, nakrájených na malé kousky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 1 ks vejce
  • Čerstvá bazalka, nasekaná
  • 1 malá cibule, jemně nakrájená
  • 4 lžíce mouky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Postup 

  • Brambory oloupeme a nastrouháme najemno
  • Vymačkáme z nich přebytečnou vodu a dáme do velké mísy
  • Nejprve si rozehřejeme pánev a na ni dáme olivový olej, nakrájenou cibuli
  • Jakmile cibule zesklovatí přidáme prolisovaný česnek a ještě chvíli restujeme, potom přidáme nakrájená sušená rajčata a opět vše promícháme a restujeme cca 3 minuty, pak odstavíme a necháme vychladnout
  • Do mísy s nastrouhanými bramborami přidáme nastrouhaný parmezán, bazalku, vejce a vychladlou směs se sušenými rajčaty
  • Dobře vše promícháme
  • Do směsi přidáme mouku, sůl a pepř a znovu promícháme, dokud nevznikne lepkavá směs
  • Na pánvi rozehřejeme olej (my dáváme olivový, ale není nutné) na střední teplotu
  • Lžící nabíráme směs a vytvarujeme placičky
  • Smažíme bramboráky z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany
  • Hotové bramboráky položíme na papírové ubrousky, aby se odstranil přebytečný olej
  • Podáváme teplé s dalšími čerstvými bylinkami a kouskem citronu pro zvýraznění chuti
  • Tyto bramboráky jsou skvělým příkladem toho, jak můžeme rozšířit klasický recept novými chutěmi a vytvořit z něj něco opravdu jedinečného

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Máte svůj vlastní recept? Můžete ho vložit na web ZDE.
Cena: 200 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bazalka, bramboráky, brambory, česnek, smažení
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest