Květák patří k oblíbeným druhům brukvovité zeleniny. Uplatnění nachází v kuchyni české i zahraniční, poskytuje nespočet možností zpracování. Milujeme jej v polévkách, obalený nebo jako mozeček. V posledních letech si získává oblibu květáková „rýže“, která je hojně využívána ve fitness jídelníčku nebo v low carb stravování. Květák má totiž nízkou energetickou hodnotu, zato však vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a některých dalších antioxidantů. Dokonce se z něj připravuje i zdravé těsto na pizzu. Jistě nám ale dáte za pravdu v tom, že mnozí si tento poklad odpírají kvůli zápachu při vaření, který vzniká uvolňováním sirných sloučenin. Máme pro vás jednoduchý trik, jak se tomuto vyhnout a ještě zajistit, aby si tato oblíbená pochoutka zachovala svěží vzhled!
Co o květáku možná nevíte
Květák v té podobě, kterou známe dnes, je výsledkem mnohasetletého šlechtění. Původně pochází ze Středomoří. Nejlépe se mu daří v chladnějších oblastech, při pěstování vyžaduje pravidelnou zálivku a ochranu před přímým sluncem. V našich končinách se hojně pěstuje od 18. století. Jak si jej ale vychutnat, aniž by na nás útočil jeho příznačný pach? Neuvěříte, co stačí: přidat dvě naprosto běžné věci, které pomohou zneutralizovat silné aroma a uchovat svěží vzhled této oblíbené zeleniny.
Ingredience na vaření květáku bez zápachu:
- Květák – 1 menší hlava;
- Voda – na vaření;
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Cukr krystal – 1 čajová lžička;
- Bobkový list – 2 ks.
Postup:
- Vodu přiveďte k varu.
- Přidejte do ní sůl, cukr a bobkové listy.
- Květák rozdělte na růžičky a také jej vložte do vody.
- Vařte, dokud nejsou růžičky měkké, ale stále drží tvar.
- Sceďte a ihned podávejte nebo dále zpracovávejte.
- Tip na servírování: Uvařený květák samozřejmě můžete obalit v klasickém trojobalu (pro zdravější variantu lze místo strouhanky použít například kukuřičnou drť), skvělý je ale i jen tak s rozpuštěným máslem a strouhankou. Dá se také zapékat například se sýrem.

Klasické vaření nebo smažení květáku nemá šanci. Tato úprava je milionkrát lepší
Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline