Vitacitové řezy jsou pro mě dokonalým retro dezertem, který vždy spolehlivě evokuje vzpomínky na dětství a letní oslavy. Tyto vitacitové řezy jsou báječné v tom, že nabízejí kontrast chutí – nadýchaný, sladký piškot a osvěžující, kyselejší polevu, která celý dezert krásně rozsvítí. Jsou jednoduché na přípravu a přitom vypadají tak vesele a lákavě, že jsou hvězdou každé tabule. Kombinace lehkého šlehačkového krému a mírně kyselé vitacitové polevy je prostě geniální a velmi návyková.

Klíčem k úspěchu je dokonalý piškot a dobře vychlazený krém. U piškotu je nejdůležitější pořádné vyšlehání vajec s cukrem do opravdu husté, světlé pěny, která by měla zanechávat stopy. To zajistí, že bude těsto krásně nadýchané a nezhroutí se. U krému je zase zásadní, aby byl z opravdu studených šlehaček a smetan, jinak se vám nepodaří ho správně vyšlehat do pevné konzistence. Můj tip zní: Polevu nechte po svaření jen mírně vychladnout, ale nesmí zatuhnout. Jakmile zhoustne, ale je stále tekutá, rychle ji nalijte na krém, protože pak rovnoměrně zateče a vytvoří hladkou lesklou vrstvu.

Recept na veselé vitacitové řezy

Tento recept je určen pro běžný plech o rozměru přibližně 30 x 40 centimetrů a poskytne 15 až 20 porcí řezů. Celková aktivní délka přípravy (míchání, šlehání a vaření polevy) je přibližně 30 minut.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 30 minut
  • Pečení: 25 až 30 minut
  • Teplota pečení: 180 stupňů
  • Počet porcí: 15 až 20 porcí

Ingredience k přípravě

Těsto (piškot):

  • 5 vajec
  • 200 gramů hladké mouky
  • 200 gramů krystalového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva

Krém:

  • 2 kelímky šlehačky (33%, dobře vychlazené)
  • 2 kelímky zakysané smetany (30%, dobře vychlazené)
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Poleva:

  • 0,5 litru (500 mililitrů) vody
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 balíček Vitacitu (nebo jiného prášku s výraznou citrusovou chutí)

Postup při přípravě vitacitových řezů

Obrázek k receptu na vitacitové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na vitacitové řezy

Příprava piškotového těsta:

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech o rozměrech cca 30 × 40 cm vyložte pečicím papírem.

2. Do velké mísy vlijte 5 vajec a přisypte 200 gramů cukru.

3. Šlehejte elektrickým šlehačem na nejvyšší výkon po dobu 8 až 10 minut, dokud nevznikne velmi hustá, světlá a nadýchaná pěna. Pěna by měla držet tvar a pomalu stékat z metličky.

4. V druhé míse smíchejte 200 gramů hladké mouky a 1 balíček prášku do pečiva.

5. Směs mouky a prášku do pečivapostupně po částech přisypávejte k vyšlehané pěně a velmi opatrně a jemně zamíchávejte stěrkou.

6. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí, abyste udrželi vzduch v těstě.

7. Těsto nalijte na připravený plech a rozetřete rovnoměrně. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 až 30 minut.

8. Hotový piškot poznáte testem špejlí. Nechte piškot úplně vychladnout.

Příprava krému:

9. Do mísy vlijte 2 kelímky šlehačky a přidejte 2 balíčky vanilkového cukru. Šlehejte šlehačem, dokud nevznikne tuhá šlehačka.

10. Poté do šlehačky opatrně ručně vmíchejte 2 kelímky zakysané smetany. Krém by měl být hustý a nadýchaný.

11. Krém rovnoměrně rozetřete na vychlazený piškot a dejte celý plech do chladničky, aby krém zpevnil, minimálně na 30 minut.

Příprava vitacitové polevy:

12. Do menšího hrnce nalijte 0,5 litru (500 mililitrů) vody. Přidejte 1 balíček vanilkového pudinku a 1 balíček Vitacitu. Vše důkladně promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.

13. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 1 až 2 minuty, dokud směs nezačne houstnout jako pudink.

14. Odstavte z plotny a nechte polevu mírně zchladnout. Je důležité, aby ztratila největší teplo, ale zůstala tekutá. Během chladnutí ji občas promíchejte, aby se netvořil škraloup.

Dokončení:

15. Ještě tekutou, ale zchladlou polevu rychle nalijte na vychlazený krém a rovnoměrně rozetřete.

16. Dejte řezy zpět do chladničky a nechte úplně ztuhnout (ideálně 2 až 3 hodiny, nejlépe přes noc). Řezykrájejte až po úplném ztuhnutí polevy.

Obrázek receptu na vitacitové řezy.

Vitacitové řezy: Řezy s tvarohovým krémem, ovocem a vitacitovým želé

Tipy redakce:

  • Extra vláčný piškot: Pro ještě větší vláčnost můžete do těsta přidat 1 až 2 lžíce horké vody při šlehání vajec s cukrem.
  • Pevný krém: Používejte šlehačku s vysokým obsahem tuku (alespoň 33 %) a zakysanou smetanu s obsahem tuku 30 %. Všechny suroviny musí být silně vychlazené.
  • Poleva bez hrudek: Aby se pudink v polevě dokonale rozpustil, smíchejte Vitacit a pudinkový prášek nejprve s malým množstvím studené vody a až poté přilijte zbytek a začněte vařit.
  • Intenzivní barva: Pro ještě intenzivnější barvu a chuť můžete do polevy přidat špetku kurkumy (na barvu) a šťávu z jednoho citronu (na chuť).
Obrázek receptu na Letní vitrínu vzpomínek: Jahodovou buchtu s tvarohově smetanovým krémem a želatinou z Vitacitu

Letní vitrína vzpomínek: Jahodová buchta s tvarohovo smetanovým krémem a želatinou z vitacitu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest