Křehké tvarohové těsto v kombinaci se sladkou ořechovou náplní z vlašských ořechů vytváří moučník, který potěší hlavně milovníky tradičních chutí. Tvarohové těsto je snadné na přípravu a nevyžaduje zdlouhavé kynutí. Navíc ořechovou náplň můžeme nahradit makovou, skořicovou nebo švestkovou. Díky tvarohu v těstě je pečivo měkké a vláčné i další den.

Tak co, taky milujete tyto a podobné tradiční koláče, které vytvářejí teplo domácí pohody? Já ano, mám je dokonce radši než různé dorty a zákusky. A když není třeba dost času na kynuté pečivo, s radostí sáhnu po tvarohu a snadno vykouzlím něco úžasného. Jdete do toho se mnou?

Recept na Větrníky z tvarohového těsta s oříšky

Ingredience k přípravě

Těsto

  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 3OO g mouky
  • špetka soli
  • 1 KL vanilkového cukru
  • 1 KL cukru

Náplň

  • 125 g vlašských ořechů
  • 1 KL citrónové kůry
  • 1 KL citrónové šťávy
  • 1 KL skořice
  • 1 bílek
  • 100 g moučkového cukru na posypání

Postup

1. V misce smícháme všechny ingredience pro těsto a rukama vypracujeme hladké tvarohové těsto, které zabalíme do potravinářské folie a odložíme. na hodinu do lednice.

2. Zatím si připravíme náplň smícháním mletých ořechů, citrónové kůry a šťávy, skořice a bílku.

3. Těsto na 2x rozválíme a rozkrájíme na obdélníky, ze kterých tvarujeme větrníky.

4. Rohy obdélníků nařízneme, doprostřed dáme hromádku náplně a střídavě rohy zahneme doprostřed, čím vytváříme větrník – viz fotografii.

Vytváříme větrníky.
Zdroj: breadandotherfood, Vytváříme větrníky.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 20 minut do zlatova.

Větrníky pečeme v troubě.
Zdroj: breadandotherfood, Větrníky pečeme v troubě.

6. Upečené větrníky necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem

Poprášíme moučkovým cukrem.
Zdroj: breadandotherfood, Poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy pro dokonalé větrníky

Těsto nehněťte příliš dlouho, aby zůstalo jemné. Používejte studený tvaroh a máslo, které těsto krásně spojí a zaručí jeho křehkost. Sledujte pečení, větrníky by měly být zlatavé, ale ne příliš tmavé, aby si zachovaly vláčnost.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest