Křehké tvarohové těsto v kombinaci se sladkou ořechovou náplní z vlašských ořechů vytváří moučník, který potěší hlavně milovníky tradičních chutí. Tvarohové těsto je snadné na přípravu a nevyžaduje zdlouhavé kynutí. Navíc ořechovou náplň můžeme nahradit makovou, skořicovou nebo švestkovou. Díky tvarohu v těstě je pečivo měkké a vláčné i další den.
Tak co, taky milujete tyto a podobné tradiční koláče, které vytvářejí teplo domácí pohody? Já ano, mám je dokonce radši než různé dorty a zákusky. A když není třeba dost času na kynuté pečivo, s radostí sáhnu po tvarohu a snadno vykouzlím něco úžasného. Jdete do toho se mnou?
Recept na Větrníky z tvarohového těsta s oříšky
Ingredience k přípravě
Těsto
- 250 g másla
- 250 g tvarohu
- 3OO g mouky
- špetka soli
- 1 KL vanilkového cukru
- 1 KL cukru
Náplň
- 125 g vlašských ořechů
- 1 KL citrónové kůry
- 1 KL citrónové šťávy
- 1 KL skořice
- 1 bílek
- 100 g moučkového cukru na posypání
Postup
1. V misce smícháme všechny ingredience pro těsto a rukama vypracujeme hladké tvarohové těsto, které zabalíme do potravinářské folie a odložíme. na hodinu do lednice.
2. Zatím si připravíme náplň smícháním mletých ořechů, citrónové kůry a šťávy, skořice a bílku.
3. Těsto na 2x rozválíme a rozkrájíme na obdélníky, ze kterých tvarujeme větrníky.
4. Rohy obdélníků nařízneme, doprostřed dáme hromádku náplně a střídavě rohy zahneme doprostřed, čím vytváříme větrník – viz fotografii.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 20 minut do zlatova.
6. Upečené větrníky necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem
Tipy pro dokonalé větrníky
Těsto nehněťte příliš dlouho, aby zůstalo jemné. Používejte studený tvaroh a máslo, které těsto krásně spojí a zaručí jeho křehkost. Sledujte pečení, větrníky by měly být zlatavé, ale ne příliš tmavé, aby si zachovaly vláčnost.