Vosí hnízda neboli včelí úly. Dva názvy, ale pořád jedno oblíbené a výborné nepečené cukroví s vůní rumu a máslovou náplní s vaječným likérem. Toto cukroví je tradicí a jeho příprava je rychlá, jednoduchá a baví celou rodinu. Kombinace mletých piškotů, ořechů a kakaa tvoří tmavé a voňavé těsto, které je dokonale doplňováno jemným máslovým krémem. Příjemná rumová vůně k tomu zkrátka patří.
Z uvedených surovin jsem připravila 32 hnízd, což je ideální množství do vánoční krabičky. Krému, ačkoli se to nemusí zdát, je dost. Mě dokonce zbylo máslovo-likérové náplně minimálně na ještě jednu dávku těsta, takže se nemusíte bát, že by ho bylo málo. Tento recept a zároveň video recept je poslední z vánoční edice, ale je to hvězda na závěr. Vosí hnízda jsou ideální pro ty, kteří nemají rádi dlouhé pečení, a přesto chtějí mít na stole luxusní domácí cukroví. Můj tip zní: Při přípravě krému se ujistěte, že máslo je opravdu změklé, šlehejte ho čisté po dobu 5 minuta teprve poté přidejte cukr, aby byl krém dokonale nadýchaný a hladký.
Recept na nepečená vosí hnízda (včelí úly) s vaječným likérem
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte přibližně 32 kusů vosích hnízd.
Celková délka přípravy:
- Příprava těsta a krému: 20 minut
- Odležení těsta v lednici: 30 minut (minimálně)
- Tvarování a plnění: 40 minut
- Celkový čas (aktivní práce a odležení): Přibližně 1 hodina a 30 minut
Ingredience k přípravě vosích hnízd
Suroviny na těsto:
- 150 g mletých piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 70 g změklého másla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 20 g kakaa
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce mléka
Z čeho udělat náplň:
- 75 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
- 2 lžíce vaječného likéru
- 1 lžíce rumu
Na dokončení:
- dětské piškoty (asi 32 kusů)

Postup při přípravě včelích úlů
1. Začněte s přípravou těsta na vosí hnízda. Do větší mísy nasypte suché ingredience: 150 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých vlašských ořechů a 20 g kakaa.
2. Sypké suroviny důkladně promíchejte, aby se kakao rovnoměrně rozprostřelo. Poté přidejte změklé tuky a tekutiny: 70 g změklého másla, 3 lžíce mléka a 2 lžíce rumu.

3. Ze všech surovin vypracujte hladké a pružné těsto. Těsto by nemělo být lepivé, ale mělo by držet tvar. V případě, že je těsto příliš suché, přidejte pár kapek rumu nebo mléka.
4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice odležet po dobu minimálně 30 minut. Odpočinutí zajistí, že těsto bude lépe držet tvar a nebude se drobit při tvarování.

Příprava náplně
5. Mezitím si připravte náplň. Do menší mísy dejte 75 g změklého másla a samotné máslo šlehejte elektrickým šlehačempo dobu 5 minut do světlé a nadýchané pěny.
6. Během šlehání stěrkou stáhněte máslo ze stěn mísy a znovu prošlehejte, aby bylo vyšlehané rovnoměrně. K vyšlehanému máslu poté přisypte 75 g moučkového cukru, přilijte 1 lžíci rumu a 2 lžíce vaječného likéru.

7. Všechny ingredience důkladně prošlehejte, dokud nevznikne hladký, jemný a jednotný krém. Hotový krém si poté přendejte do cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou, což usnadní plnění vosích hnízd.
8. Nyní přejděte k tvarování. Z odleženého těsta odebírejte kusy o váze 12 až 15 g. Na klasické hnízdo mi stačilo 12 g, na větší tvary (zvon nebo stromek) jsem odebírala 15 g kousky těsta.
9. Z odebraného kusu těsta vytvarujte kuličku a obalte ji lehce v moučkovém cukru. Kuličku následně natlačte do formičky na vosí hnízda (formička by měla být mírně zasypaná cukrem).

10. Pomocí nástavce (nebo opačné strany vařečky) udělejte do těsta hluboký důlek. Důlek opatrně naplňte krémem z cukrářského sáčku a hnízdo přiklopte dětským piškotem.
11. Piškot slouží jako základna hnízda. Hotové vosí hnízdo opatrně vyklepněte z formičky a pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto i krém.
Tipy redakce:
- Konzistence těsta: Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mletých piškotů. Pokud se naopak drolí, přidejte pár kapek rumu nebo mléka. Cílem je podajné těsto.
- Použití formičky: Pro snadné vyklepávání vosího hnízda vymažte formičku zevnitř moučkovým cukrem před každým novým kusem.
- Tvarování: Pokud nemáte speciální formičku, můžete vytvarovat kuličku, do které uděláte důlek prstem a poté naplníte krémem.
- Skladování: Vosí hnízda uchovávejte v chladu (ideálně v lednici) ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží čerstvé i několik týdnů.
- Varianta krému: Vaječný likér lze nahradit silnou kávou nebo kávovým likérem pro lehce kávovou příchuť.
Klášterní rohlíčky: Křehké vánoční cukroví s ořechy, čokoládou a kokosem
Božské vánoční košíčky z křehkého těsta, s džemem a rumovou ořechovou náplní. No, vypadají přímo úžasně
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, foto a recept Dvě v troubě