Vosí hnízda neboli včelí úlyDva názvy, ale pořád jedno oblíbené a výborné nepečené cukrovívůní rumu a máslovou náplní s vaječným likérem. Toto cukroví je tradicí a jeho příprava je rychlá, jednoduchá a baví celou rodinuKombinace mletých piškotů, ořechůkakaa tvoří tmavé a voňavé těsto, které je dokonale doplňováno jemným máslovým krémem. Příjemná rumová vůně k tomu zkrátka patří.

Z uvedených surovin jsem připravila 32 hnízd, což je ideální množství do vánoční krabičky. Krému, ačkoli se to nemusí zdát, je dost. Mě dokonce zbylo máslovo-likérové náplně minimálně na ještě jednu dávku těsta, takže se nemusíte bát, že by ho bylo málo. Tento recept a zároveň video recept je poslední z vánoční edice, ale je to hvězda na závěr. Vosí hnízda jsou ideální pro ty, kteří nemají rádi dlouhé pečení, a přesto chtějí mít na stole luxusní domácí cukroví. Můj tip zní: Při přípravě krému se ujistěte, že máslo je opravdu změklé, šlehejte ho čisté po dobu 5 minuta teprve poté přidejte cukr, aby byl krém dokonale nadýchaný a hladký.

Recept na nepečená vosí hnízda (včelí úly) s vaječným likérem

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte přibližně 32 kusů vosích hnízd.

Celková délka přípravy:

  • Příprava těsta a krému: 20 minut
  • Odležení těsta v lednici: 30 minut (minimálně)
  • Tvarování a plnění: 40 minut
  • Celkový čas (aktivní práce a odležení): Přibližně 1 hodina a 30 minut

Ingredience k přípravě vosích hnízd

Suroviny na těsto:

  • 150 g mletých piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • lžíce rumu
  • lžíce mléka

Z čeho udělat náplň:

  • 75 g změklého másla
  • 75 g moučkového cukru
  • lžíce vaječného likéru
  • lžíce rumu

Na dokončení:

  • dětské piškoty (asi 32 kusů)
Obrázek k receptu na vosí hnízda
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na vosí hnízda

Postup při přípravě včelích úlů

1. Začněte s přípravou těsta na vosí hnízda. Do větší mísy nasypte suché ingredience: 150 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých vlašských ořechů a 20 g kakaa.

2. Sypké suroviny důkladně promíchejte, aby se kakao rovnoměrně rozprostřelo. Poté přidejte změklé tuky a tekutiny: 70 g změklého másla, 3 lžíce mléka a 2 lžíce rumu.

Obrázek k receptu na vosí hnízda
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na vosí hnízda

3. Ze všech surovin vypracujte hladké a pružné těstoTěsto by nemělo být lepivé, ale mělo by držet tvar. V případě, že je těsto příliš suché, přidejte pár kapek rumu nebo mléka.

4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice odležet po dobu minimálně 30 minut. Odpočinutí zajistí, že těsto bude lépe držet tvar a nebude se drobit při tvarování.

Obrázek k receptu na vosí hnízda
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na vosí hnízda

Příprava náplně

5. Mezitím si připravte náplň. Do menší mísy dejte 75 g změklého másla a samotné máslo šlehejte elektrickým šlehačempo dobu 5 minut do světlé a nadýchané pěny.

6. Během šlehání stěrkou stáhněte máslo ze stěn mísy a znovu prošlehejte, aby bylo vyšlehané rovnoměrně. K vyšlehanému máslu poté přisypte 75 g moučkového cukru, přilijte 1 lžíci rumu a 2 lžíce vaječného likéru.

Obrázek k receptu na vosí hnízda
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na vosí hnízda

7. Všechny ingredience důkladně prošlehejte, dokud nevznikne hladkýjemný a jednotný krém. Hotový krém si poté přendejte do cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou, což usnadní plnění vosích hnízd.

8. Nyní přejděte k tvarování. Z odleženého těsta odebírejte kusy o váze 12 až 15 g. Na klasické hnízdo mi stačilo 12 g, na větší tvary (zvon nebo stromek) jsem odebírala 15 g kousky těsta.

9. Z odebraného kusu těsta vytvarujte kuličku a obalte ji lehce v moučkovém cukruKuličku následně natlačte do formičky na vosí hnízda (formička by měla být mírně zasypaná cukrem).

Obrázek k receptu na vosí hnízda
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na vosí hnízda

10. Pomocí nástavce (nebo opačné strany vařečky) udělejte do těsta hluboký důlekDůlek opatrně naplňte krémem z cukrářského sáčku a hnízdo přiklopte dětským piškotem.

11. Piškot slouží jako základna hnízdaHotové vosí hnízdo opatrně vyklepněte z formičky a pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto i krém.

Tipy redakce:

  • Konzistence těsta: Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mletých piškotů. Pokud se naopak drolí, přidejte pár kapek rumu nebo mléka. Cílem je podajné těsto.
  • Použití formičky: Pro snadné vyklepávání vosího hnízda vymažte formičku zevnitř moučkovým cukrem před každým novým kusem.
  • Tvarování: Pokud nemáte speciální formičku, můžete vytvarovat kuličku, do které uděláte důlek prstem a poté naplníte krémem.
  • Skladování: Vosí hnízda uchovávejte v chladu (ideálně v lednici) ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží čerstvé i několik týdnů.
  • Varianta krému: Vaječný likér lze nahradit silnou kávou nebo kávovým likérem pro lehce kávovou příchuť.
Obrázek k receptu na klášterní rohlíčky

Klášterní rohlíčky: Křehké vánoční cukroví s ořechy, čokoládou a kokosem

Obrázek k receptu na vánoční košíčky

Božské vánoční košíčky z křehkého těsta, s džemem a rumovou ořechovou náplní. No, vypadají přímo úžasně

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, foto a recept Dvě v troubě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest