Vosí hnízda, asi nejoblíbenější cukroví dětství mnohých z nás. Je to prostě tradice, která se stále opakuje a možná jen s malými změnami třeba v náplní, se připravuje ve většině domácností každý Vánoce. Jedná se o lahodné nepečené cukroví obalené v mléčné čokoládě naplněné jemnou náplní, která se rozplývá na jazyku. Tyto lahodné kousky si každý rád vychutná a jsou na svátečním stole hodně vyhledávané.
Recept na Vosí hnízda, máčená v mléčné čokoládě
Ingredience na přípravu
Těsto
- 150 g dětských piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 1 PL kakaa
- 100 g másla
- 3 PL rumu
Náplň
- 100 g másla
- 50 g Salka
- 1PL rumu
Kolečka upečená z lineckého těsta
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 140 g hery
- 1 žloutek
- trochu citrónové kůry
Na zdobení
- čokoládová poleva
Postup přípravy
1. Pro začátek si upečeme kolečka z lineckého těsta. Ingredience smícháme a vypracované těsto dáme ztuhnout do lednice.
2. Rozválíme na válu na tenko a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 5 minut. Necháme vychladnout.
3. Piškoty pomeleme nebo nastrouháme najemno, smícháme s cukrem, přidáme změklé máslo, rum a rukou vypracujeme měkké tvárné těsto. V případě potřeby je můžeme zahustit dalšími piškoty nebo změkčit přidáním másla.
4. Z těsta uždibujeme kousky velikosti menšího ořechu, uválíme kuličku, obalíme ji v moučkovém cukru, vtlačíme do formičky, vyhloubíme důlek a vyklopíme.
5. Takto připravená hnízda dáme ztuhnout do lednice a než ztuhnou, připravíme si krém.
6. Máslo vyšleháme do pěny a postupně po troškách zašleháme Salko a rum.
7. Krémem naplníme cukrářský sáček, naplníme ním hnízda a spodek zalepíme připraveným lineckým kolečkem. Hnízda necháme ztuhnout v lednici.
8. Ztuhlá hnízda namáčíme v rozpuštěné čokoládě.
Doporučení a tipy
Vosí hnízda určitě každý zná, ale záleží na receptu a na kvalitě zpracování, jak budou vypadat – jak se povedou a jak budou chutnat. Proto se vyplatí s jejich přípravou pohrát, aby hnízda byla dokonalá.
Místo lineckého těsta můžeme na zalepení hnízd použít dětské kulaté piškoty, těsto může být světlé a náplň taky dle naší chuti a vkusu.