V posledních letech se domácí pečení chleba stalo oblíbenou činností mnoha lidí. Pokud patříte mezi ty, kteří už mají za sebou první pokusy a touží své pečení posunout o úroveň výš, máme pro vás několik praktických tipů, které mohou zásadně zlepšit výsledek. Nepůjde jenom o nové spotřebiče ani drahé vybavení, ale o jednoduché rady, které pomáhají dosáhnout lepší kůrky, pravidelnější struktury nebo sytější barvy.
Pečení chleba je proces, ve kterém se stále učíme – zkoušíme, ladíme, vylepšujeme. A právě to na něm většinu lidí tolik baví. I malá změna v postupu nebo ve způsobu kynutí může vést k velkému rozdílu. A když jednou vytáhnete z trouby bochník, na který budete opravdu pyšní, budete vědět, že to stálo za to.
8 tipů jak připravit skvělý domácí chleba
1. K odměřování surovin nepoužívejte hrnky, zkuste váhu!
První důvod, kdy chléb není takový, jaký bychom si představovali, je nepřesný poměr surovin. Nejlepším měřícím nástrojem je váha s přesností na gramy. Ta zajišťuje, že pokud recept vyžaduje 1 šálek univerzální mouky (120 g), tak se do receptu přesně tolik mouky dostane.
2. Neodhadujte teplotu vody nebo těsta, zkuste teploměr.
Pro ten nejlepší chléb je teplota těsta stejně důležitá, jako správné měření ingrediencí. Digitální sondový teploměr je skvělým nástrojem pro měření teploty bochníků.
3. Nechte těsto kynout v nádobě s víkem.
Necháváte kynout těsto v misce? Zkuste nádobu s víkem. Těsné víko zabrání vysychání těsta nebo jeho zkroucení. Jakmile kousek těsta během kynutí zaschne, už se nikdy nezapracuje a vytvoří v bochníků kousky sušeného těsta. Dále nádoba s označením objemu na boku je nejlepším nástrojem k měření přesné úrovně kynutí těsta. Označte si páskou na vnější straně nádoby, kde těsto sahá na začátku a pak sledujte těsto, nikoliv hodiny. Když je v receptu napsané, že má zdvojnásobit svůj objem, tak si počkejte.
4. Zkuste domácí kynárnu těsta
Kyne vám těsto na stole nebo. lince? Zkuste kynárnu těsta. Jen těžko najdete v bytě či domě odhadem tu správnou teplotu na kynutí těsta. Pořiďte si kynárnu, kterou nastavíte na tu správnou teplotu a můžete být v klidu, že těsto je v bezpečné teplotě. Navíc kynárnu můžete použít i k výrobě jogurtu, udržování jídel v teple před podáváním a dokonce jako pomalý hrnec.
5. Pokud používáte kuchyňskou utěrku, zkuste pekařské prádlo!
Pekařské prádlo má pevnou vazbu, která pojme malé množství mouky, pomáhá bochníkům se snadno uvolnit a nepouští kousky látky jako utěrka. Mezi použitím vytřepejte a uložte do mrazáku, prádlo vám vydrží mnoho let.
6. Kyne vám bochník v mise? Zkuste vytvarované kulaté nebo oválné koše.
Tyto koše podpírají bochník během kynutí. Koše určují tvar chleba, jeho design vnějšku, zlepšují kvalitu kůrky s usnadňují rýhování.

Když doma dojde chleba nebo rohlíky, zachrání vás turecké chlebové placky. Jsou 100 x lepší než kupované pečivo
7. Krájíte chleba pomocí nože? Zkuste pekařskou břitvu alias “chromý”.
Tato břitva s extrémně ostrým a tenkým ostřím dokáže přesnou a lépe kontrolovanou hloubku řezu.
8. Pečete chleba v troubě na plechu? Zkuste zavřenou pekárnu nebo holandskou troubu.
Když se bochník vloží do předehřáté nádoby k pečení, okamžité vykyne, jako v profi troubách a vyroste výrazně výše než na pekáči. Druhou výhodou je, že uzavřenfýpečící systém zadržuje páru produkovanou pečeným bochníkem. Pečení v zapařeném prostředí oddaluje vytvoření kůrky a pomáhá s křupavou a tenkou kůrkou.
Použijete li k pečení chleba tyto nástroje, vaše bochánky budou zase o několik levelů výš.
Dejte nám vědět ten Váš rodinný tip na pečení chleba!

Chléb s nenáročnou přípravou: Domácí je domácí a zvlášť, když jde právě o chléb

Domácí rohlíky dvojnásob kynuté v igelitovém sáčku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková