Hledáte rychlý a jednoduchý koláč, který je vždy sázkou na jistotu? Tak vám doporučuji tento sypaný tvarohový koláč, protože patří mezi ty, které zvládne upéct každý. Stačí smíchat suché suroviny, připravit tvarohovou náplň a vše vrstvit na plech. Výsledkem je křehký, máslový základ s bohatou, krémovou a svěží tvarohovou vrstvou. Je to prostě dokonalá, a přitom snadná, sladká tečka.

Z vlastní zkušenosti vím, že někteří pekaři mají obavy z použití tukových plátků na povrchu. Můj tip zní: Zbytky Hery(nebo jiného tuku) pokládejte na svrchní sypkou směs v co nejtenčích a nejrovnoměrnějších plátcích. V troubě se tuk krásně rozpustí, vsákne do sypké směsi a vytvoří dokonale křehkou, zlatavou krustu. Já jsem tentokrát použila borůvky a jejich kyselkavá chuť skvěle doplnila sladký tvaroh.

Recept na sypaný tvarohový koláč s ovocem

  • Celková délka přípravy: přibližně 1 hodina
  • Délka pečení: přibližně 40 minut
  • Počet porcí: 1 plech (přibližně 15 až 20 kusů)

Ingredience k přípravě sypaného tvarohového koláče

Používáme hrnek o objemu 250 mililitrů.

Sypaná směs:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček skořicového cukru (nebo vanilkového)

Náplň:

  • 2 balení měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce, tučný)
  • vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Ovoce dle chuti (například jahodyborůvkymaliny). V tomto případě borůvky.

Na dokončení:

  • 1 balení Hery (nebo jiného rostlinného tuku či másla)

Postup přípravy rychlého sypaného tvarohového koláče

1. Připravte si sypanou směs. Do velké mísy nasypte 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 sáček prášku do pečiva a 1 sáček skořicového cukru. Vše důkladně promíchejte dohromady.

2. Připravte si náplň. V druhé míse smíchejte měkké tvarohyvejce, 1 hrnek moučkového cukru a 1 sáček vanilkového cukru. Míchejte, dokud nevznikne hladká a krémová hmota.

3. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Připravte si plech, který vyložte pečicím papírem.

Obrázek k receptu na sypaný koláč
Foto: Cooky.cz, recept na sypaný koláč

4. Celé balení Hery rozřízněte na polovinu. Půlku Hery nastrouhejte nahrubo nebo rozetřete prsty rovnoměrně na pečicí papír na dně plechu.

5. Na tuto tukovou vrstvu nasypte přesně polovinu sypké směsi (tu s moukou, cukrem a práškem do pečiva). Rovnoměrně ji rozprostřete.

6. Sypkou vrstvu polijte tvarohovou náplní. Náplň rozetřete po celé ploše.

7. Na tvarohovou náplň poklaďte ovoce. Já jsem zvolila čerstvé borůvky, které dodají koláči příjemnou kyselkavost.

8. Koláč zasypte druhou polovinou sypké směsi.

9. Zbylou půlku Hery nakrájejte na tenké plátky a rozvrstvěte je rovnoměrně po celé ploše svrchní sypké vrstvy. Tuk by měl pokrývat celou plochu.

10. Koláč pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 40 minut. Pečte do zlatova a dokud tuk na povrchu zcela nevsákne a nevytvoří krustu.

Obrázek receptu na Švédský sypaný koláč s tvarohovou náplní

Švédský sypaný koláč s tvarohovou náplní: Kapka rumu, špetka vanilky, rozinky

Tipy redakce

  • Tvaroh pro krémovou texturu: Pro nejlepší výsledek použijte tučný tvaroh ve vaničce. Je vláčnější, krémovější a náplň po upečení nebude suchá.
  • Tuk pouze na začátku a na konci: Pečlivě oddělte tuk a sypkou směs do dvou vrstev na dno a do jedné vrstvy na povrch. Tím zajistíte, že koláč bude křehký a tuk se během pečení rovnoměrně rozprostře.
  • Ovocná kyselost pro vyváženou chuť: Vybírejte kyselejší ovoce (rybíz, borůvky, třešně), které vytvoří skvělý kontrast k hutné sladké tvarohové náplni.
  • Hotový koláč nakrájejte vychlazený: I když je lákavé koláč ochutnat hned, počkejte, až zcela vychladne. Krájejte ho až v chladném stavu, aby se tvarohová náplň nezbortila a udržela si svůj tvar.
Koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou krustou a tenkým těstem

Švédský čokoládový crumble koláč: Sypaný koláč s tvarohovou náplní a tenkým těstem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest