Snad každé sebelepší hospodyňce se už někdy stalo, že převařila rýži. Stačí chvíle nepozornosti a zpackaný příloha je na světě. Narušením rovnováhy mezi rýží a vodou vznikne kašovitá rýže. Naštěstí vám ukážeme několik skvělých tipů, jak převařenou rýži snadno opravíte a dále použijete. Nejdříve si však vysvětlíme, jaké jsou nejčastější příčiny převaření rýže, bez ohledu na to, zda ji připravujete v hrnci či rýžovaru.

Kombinace více druhů rýže

Častou příčinou převaření je, že zkombinujeme během jednoho vaření více druhů rýže. Každý druh potřebuje k ideálnímu uvaření jiné množství vody a jiný čas k uvaření. Je velmi pravděpodobné, že jeden druh převaříte.

Nemytá rýže

Mytí rýže.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Mytí rýže.

Dalším nešvarem při vaření rýže je, že zapomeneme rýži řádně propláchnout a zbavit ji tak přebytečného škrobu. Škrob způsobí lepkavost rýže a kašovitou strukturu.

Doba vaření

Pokud použijete nadmíru vody a rýži vaříte dlouho, naruší se textura zrnek rýže a přemění se v lepkavou a mokrou konzistenci.

Záchrana rýže pomocí trouby

Mírně převařenou rýži zachráníte v troubě.

1. Pomocí síta odstraňte přebytečnou vodu a rýži propláchněte pod studenou vodou.

2. Co nejvíce odvodněnou rýži rozložíme do jedné vrstvy na plech a ten vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 5 minut nebo déle. Rýže musí vyschnout.

Záchrana pomocí soli

Trochu neobvyklý způsob pomocí soli.

1. Do malé misky nasypeme trochu soli a tu misku vložíme do hrnce s rýží.

2. Sůl nasákne přebytečnou vlhkost.

Pomoc s rýžovarem

Rýžovar.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Rýžovar.

To, že vaříte rýži v řýžovaru ještě neznamená, že ji nezkazíte. Stačí, aby jste to přehnali s vodou a nebo rýži neumyli. V tomto případě stačí vylít nadbytečnou vodu a zapněte rýžovar na nízký výkon.

Chléb jako hlavní hrdina

Krajíce staršího chleba vám zachrání rýži absorbováním vlhkosti.

1. Odstraníme z rýže co nejvíce vody a hrnec s rýží dáme na mírný oheň.

2. Zakryjeme pokličkou a vaříme takto 1 – 2 minuty dle vlhkosti.

3. Odstavíme, na povrch rýže dáme chléb a necháme odležet minimálně 5 minut.

Mikrovlnná trouba v akci

Pokud je rýže pouze mírně kašovitá a vlhkost se drží hlavně na dně, použijte mikrovlnnou troubu.

1. Rýži dáme do skleněné misky a tu ohříváme v mikrovlnné troubě na vysoký výkon bez víka.

2. Kontrolujeme po 30 sekundách.

Oprava rýže v lednici

1. Převařenou rýži rozložíme na plech v tenké vrstvě a zakryjeme pečícím papírem.

2. Rýži dáme do lednice na 30 minut.

3. Kontrolujeme vlhkost a před podáváním ohřejeme v mikrovlnné troubě.

Když už záchrana není možná

V některých případech je rýže v takovém stavu, že je pro běžnou přílohu k masu nepoužitelná. Níže vám ukážeme několik způsobů dalšího využití v tomto případně.

Smažená rýže

Smažená rýže s masem a zeleninou.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Smažená rýže s masem a zeleninou.

Rýži co nejvíce scedíme, opláchneme studenou vodou a orestujeme ji ve woku s rozpáleným olejem do křupava. V samostatné pánvi můžeme usmažit zeleninu s masem a kořením, poté přimíchat k rýži.

Rýže v polévce

Rýže v polévce.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Rýže v polévce.

Rýže je skvělá náhražka krup nebo nudliček v některých polévkách.

Masové kuličky

Masové kuličky s rýží.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Masové kuličky s rýží.

K mletému masu přimícháme rýži a vytvoříme masové kuličky. Skvěle rýží maso nastavíte a získáte více kuliček.

Palačinky z rýže

Rýžové palačinky.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Rýžové palačinky.

Z kašovité rýže připravíte placky stejně jako bramboráky z nastrouhaných brambor. Usmažíte je na pánvi do zlatova.

Rýžový nákyp

Nákyp známe všichni. Přidáme mléko, cukr, vanilkový cukr a přibližně 10 minut vaříme za stálého míchání. Posypeme skořicí a podáváme teplé.

Rýžová kaše

Rýžová kaše.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Rýžová kaše.

Přidejte rozvařenou rýži do vroucí vody a během vaření šlehejte. Výsledkem bude kaše, kterou osolíme a dochutíme sójou, mletým zázvorem, česnekem a nakrájenou cibulkou.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest