5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tento recept na plněné cukety s mletým masem a sýrem je klasickým pokrmem z panonské oblasti, který kombinuje jednoduchost s lahodnou chutí. Připravit ho zvládne každý a jeho výsledek ocení celá rodina. Perfektní pro oběd nebo večeři.

Začneme přípravou ingrediencí. Cukety rozkrojíme napůl a vydlabeme. Na pánvi podusíme cibuli s česnekem, přidáme mleté maso, sůl, pepř a majoránku, poté vmícháme nastrouhaný sýr a vejce. Tuto směs naplníme do cuket. Z rajčat připravíme omáčku tak, že je spaříme, oloupeme, nakrájíme a dusíme s česnekem a trochou cukru. Cukety zalijeme omáčkou a pečeme při 180°C po dobu 45 minut.

TIP: prohlédněte si další cuketové recepty a inspirace na slaná i sladká jídla z cukety.

Tipy na vylepšení a rozšíření receptu na plněné cukety:

  • Můžete přidat více druhů sýrů, jako je mozzarella nebo parmazán, pro výraznější chuť.
  • Alternativou pro vegetariány je náhrada mletého masa směsí fazolí a hub.
Zdroj obrázku: Polsen kocht pannonisch ‘s Beste, Plěné cukety a jejich náplň

Recept na plněné zapečené cukety

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina 5 minut
Porcí 4 porce
Tradiční plněné cukety s mletým masem a sýrem, zapečené v rajčatové omáčce

Potřebné vybavení

  • Pánev
  • Trouba
  • Pekáč na zapékání

Suroviny

  • 2 cukety
  • 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička pepře
  • 1 kg rajčat
  • 1 svazek petržele
  • 2 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku (do omáčky)
  • 1 lžička soli (do omáčky)
  • olej

Postup 

  • Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušná trouba).
  • Cukety podélně rozkrojíme napůl a vydlabeme dužinu.
    Cukety

    Zdroj obrázku:
    Polsen kocht pannonisch ‘s Beste, Příprava cuket na jejich plnění

  • V míse smícháme maso, vejce, sýr, česnek, sůl, pepř a bylinky.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme nakrájenou cibuli.
  • Přidáme do masové směsi a promícháme.
    Směs do cuket

    Zdroj obrázku:
    Polsen kocht pannonisch ‘s Beste, Příprava směsi na plnění cuket

  • Cukety naplníme masovou směsí a položíme do pekáče.
  • Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme, nakrájíme a podusíme s cukrem, solí a česnekem.
  • Rajčatovou omáčkou přelijeme naplněné cukety.
  • Pekáč vložíme do trouby a pečeme přibližně 45 minut.
  • Podáváme horké, ideálně s čerstvou petrželkou na ozdobu.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Evropská kuchyně, Mezinárodní
Klíčové slovo: cuketa, mleté maso, rajčatová omáčka, zapečená cuketa, zapékání



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest