Zaručeně tradiční chuť vanilkových rohlíčků můžeme najít pouze v tradičním receptu, jelikož přes několik generací pečení tohoto cukroví se taky vytvořilo spousta menších či větších obměn pečení tohoto cukroví. Vanilkové rohlíčky si zachovávají svou oblibu i v moderní době díky své nenáročnosti na přípravu a dokonalé kombinaci máslové, vanilkové a ořechové chuti. Pro mnohé rodiny je pečení vanilkových rohlíčků neodmyslitelnou součástí předvánočního období, kdy se připravují s láskou a trpělivostí, aby se pak mohly servírovat na vánočním stole.

Recept na Zaručeně tradiční vanilkové rohlíčky

Ingredience na přípravu

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 40 g vanilkového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 2 žloutky
  • 200 g změklého másla
  • moučkový cukr s vanilkovou příchutí na obalení hotových rohlíčků

Postup přípravy

1. V misce smícháme všechny sypké ingredience, přidáme žloutek, máslo a ručně vypracujeme těsto, které necháme v lednici chladit 1 hodinu zabalené do potravinové folie.

V misce smícháme všechny ingredience.
V misce smícháme všechny ingredience.

2. Po hodině těsto rozdělíme na 2 poloviny a jednu polovinu dáme zpět do ledničky.

Ručně vypracujeme těsto.
Ručně vypracujeme těsto

3. Na pomoučeném valu si těsto vyválíme na jakéhosi placatého hada a nakrájíme na stejné obdélníčky.

Z těsta ukrajujeme stejné kousky.
Z těsta ukrajujeme stejné kousky.

4. Z obdélníčků v rukou formujeme malé rohlíčky, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

Rukama vyválíme malé rohlíčky.
Rukama vyválíme malé rohlíčky.

5. Pečeme v troubě vyhřátě na 200 stupňů 10-12 minut.

Upečeme v troubě.
Upečeme v troubě.

6. Ještě napůl teplé obalíme v cukru (volitelné).

Rady k pečení vanilkových rohlíčků

Plech s rohlíčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 10–12 minut. Rohlíčky by měly zůstat světlé, jen jejich okraje by měly lehce zlátnout. Po upečení necháme rohlíčky mírně vychladnout na plechu, protože jsou velmi křehké a mohly by se při manipulaci rozpadnout.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest