Kávu téměř všichni milujeme, tak proč si neupéct vánoční cukroví s vůní a chutí kávy a zároveň v kombinaci s chutí bílé čokolády? Udobená kávová kolečka, máčená v bílé polevě a libovolně dozdobená ořechy, tmavou čokoládou anebo kávovou polevou jsou tou pravou pochoutkou s touto oblíbenou chutí. Navíc jsou skutečnou ozdobou svátečních a hlavně vánočních stolů.
Zdobená kávová kolečka jsou vynikajícím receptem na cukroví. Pro jejich přípravu prosijte mouku s moučkovým cukrem a přidejte jemně mleté mandle, citronovou kůru, vanilkový cukr, na kousky nakrájené máslo a vejce. Vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v chladu alespoň hodinu. Poté těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte kolečka, která pečte při 180°C asi 10 minut. Na krém ušlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem, spařenou mletou kávu, kterou jste zalili vařící vodou, a kávový nebo vaječný likér. Krém dejte na upečená kolečka a ozdobte je polevou z bílé a mléčné čokolády.
Recept na Kávová kolečka v bílé polevě
Ingredience na přípravu
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru,
- 40 g jemně mletých mandlí,
- 1 KL strouhané citronové kůry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 120 g másla
- 1 vejce
Náplň
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 PL mleté kávy
- 2 lžíce vařící vody
- 50 ml kávového nebo vaječného likéru
Zdobení na cukroví
- 150 g bílé čokoládové polevy
- 30 g mléčné čokoládové polevy anebo ořechů anebo kávové polevy
Postup přípravy
1. Ingredience pro přípravu těsta smícháme na válu a vypracujeme těsto, které zabalené do folie necháme chladit v lednici minimálně 1 hodinu.
2. Těsto rozválíme na pomoučeném vále natenko a vykrajujeme kolečka. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 180°C cca 10 minut.
3. Připravíme si krém vyšleháním másla s cukrem do pěny, přidáním vychlazené kávy spařené vodou a likéru. Všechno vyšleháme na hladký krém.
4. Na polovinu koleček nastříkáme cukrářským sáčkem krém, přiklopíme druhou polovinou koleček a mecháme ztuhnout v lednici.
5. Ztuhlá kolečka máčíme vrchní stranou do bílé čokoládové polevy a libovolně ozdobíme mléčnou čokoládou, ořechy anebo kávou.
Na závěr
Užijte si chvíli klidu s dokonalým spojením chutí, které přinese radost z každého sousta.