5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Zeleninové kari je lahodná a aromatická indická specialita, ve které zelenina hraje hlavní roli. Při přípravě tohoto pokrmu je důležité vybrat kvalitní zeleninu. Kari se podává s rýží a je to výborná verze pro vegetariány, vegany a pro osoby které mají intoleranci na lepek a laktózu.

Zde je několik zajímavostí o zeleninovém kari

  • Základem kari je směs koření, která dodává pokrmu charakteristickou chuť. Mezi nejběžnější kari koření patří kurkuma, koriandr, kumin a skořice.
  • Kokosové mléko je často používáno v receptech na zeleninové kari. Dává pokrmu krémovou konzistenci a exotickou chuť.
  • Zelenina v kari může zahrnovat brambory, květák, brokolici, cuketu, lilek, mrkev a další oblíbené druhy.
  • Chilli omáčka přidává do kari pikantní nádech. Množství chilli můžete upravit podle své chuti.
  • Čerstvý koriandr se používá jako dochucovadlo a také jako dekorace na vrcholu pokrmu.

Pokud máte rádi exotickou kuchyni, zeleninové kari je skvělou volbou. Příprava naší verze zeleninového kari Vám zabere asi 20 minut a samotné pečení a vaření 45 minut.

Obrázek: cooky.cz, Recept na Zeleninové krémové kari

Recept na Zeleninové krémové kari

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina 5 minut
Porcí 4 porce

Potřebné vybavení

  • Trouba

Suroviny

  • 500 g sladkých brambor (lze nahradit i dýní)
  • 700 g květáku (nebo brokolice)
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 žlutá paprika nakrájená na kostičky
  • 1/2 velké cukety nakrájené na kostičky
  • 200 g zelených fazolek
  • 2 velké mrkve nakrájené na jemné proužky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku najemno nakrájené
  • 1 lžička čerstvého zázvoru najemno nakrájeného
  • 2 lžíce koření Garam masala
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 2 lžičky červené kari pasty
  • 400 g kokosového mléka nebo použijeme hustou smetanu
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvý koriandr na servírování

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 200°C
  • Mezitím si nakrájíme všechnu uvedenou zeleninu na stejně velké kousky
  • Velmi velké růžičky květáku/brokolice rozpůlíme/rozčtvrtíme
  • Zeleninu (kromě fazolek a mrkve) dáme na velký plech, vyložený pečícím papírem, posypeme kořením a solí, a pokapeme olivovým olejem. Takto připravenou zeleninu vložíme do trouby a necháme 30 minut péct, dokud nezezlátne
  • Zatímco se zelenina opéká, připravíme si kari základ
  • Na troše oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor, dokud nebudou voňavé
  • Přidáme kari pastu a rajčatový protlak a necháme minutu povařit a poté zalijeme vývarem
  • Necháme vše na chvílí probublat a nalijeme kokosové mléko/smetanu. Dochutíme špetkou solí a pepřem a necháme provaříme
  • Vaříme omáčku cca 10 minut, dokud se nezredukuje
  • Jakmile je omáčka hotová přidáme pečenou zeleninu spolu s fazolkami a mrkví, povaříme na 5–10 minut, případě přidáme více vývaru, pokud by na vás bylo málo omáčky
  • Po důkladném promíchání a propojení kari omáčky se zeleninou přejdeme k servírování

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Zeleninové kari podáváme s dušenou rýží, čerstvým koriandrem a nasekanými chilli papričkami (volitelné).
  • Zeleninové kari je vhodné i jako příloha k rybě jako je losos, například k našemu glazovanému lososu, recept najdete ZDE.
  • Dále můžete podávat s tofu (jednoduchý recept na pečené tofu najdete ZDE) či k různým masům.
Nechte si chutnat.
Máte vlastní recept na Kari nebo Indickou kuchyni? Můžete inspirovat ostatní a svůj recept vložit ZDE.
Cena: 280 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Indická
Klíčové slovo: Indické kari, rýže, zelenina


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest