Zeleninové kari je lahodná a aromatická indická specialita, ve které zelenina hraje hlavní roli. Při přípravě tohoto pokrmu je důležité vybrat kvalitní zeleninu. Kari se podává s rýží a je to výborná verze pro vegetariány, vegany a pro osoby které mají intoleranci na lepek a laktózu.
Zde je několik zajímavostí o zeleninovém kari
- Základem kari je směs koření, která dodává pokrmu charakteristickou chuť. Mezi nejběžnější kari koření patří kurkuma, koriandr, kumin a skořice.
- Kokosové mléko je často používáno v receptech na zeleninové kari. Dává pokrmu krémovou konzistenci a exotickou chuť.
- Zelenina v kari může zahrnovat brambory, květák, brokolici, cuketu, lilek, mrkev a další oblíbené druhy.
- Chilli omáčka přidává do kari pikantní nádech. Množství chilli můžete upravit podle své chuti.
- Čerstvý koriandr se používá jako dochucovadlo a také jako dekorace na vrcholu pokrmu.
Pokud máte rádi exotickou kuchyni, zeleninové kari je skvělou volbou. Příprava naší verze zeleninového kari Vám zabere asi 20 minut a samotné pečení a vaření 45 minut.
Recept na Zeleninové krémové kari
Potřebné vybavení
- Trouba
Suroviny
- 500 g sladkých brambor (lze nahradit i dýní)
- 700 g květáku (nebo brokolice)
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika nakrájená na kostičky
- 1/2 velké cukety nakrájené na kostičky
- 200 g zelených fazolek
- 2 velké mrkve nakrájené na jemné proužky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku najemno nakrájené
- 1 lžička čerstvého zázvoru najemno nakrájeného
- 2 lžíce koření Garam masala
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 2 lžičky červené kari pasty
- 400 g kokosového mléka nebo použijeme hustou smetanu
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvý koriandr na servírování
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200°C
- Mezitím si nakrájíme všechnu uvedenou zeleninu na stejně velké kousky
- Velmi velké růžičky květáku/brokolice rozpůlíme/rozčtvrtíme
- Zeleninu (kromě fazolek a mrkve) dáme na velký plech, vyložený pečícím papírem, posypeme kořením a solí, a pokapeme olivovým olejem. Takto připravenou zeleninu vložíme do trouby a necháme 30 minut péct, dokud nezezlátne
- Zatímco se zelenina opéká, připravíme si kari základ
- Na troše oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor, dokud nebudou voňavé
- Přidáme kari pastu a rajčatový protlak a necháme minutu povařit a poté zalijeme vývarem
- Necháme vše na chvílí probublat a nalijeme kokosové mléko/smetanu. Dochutíme špetkou solí a pepřem a necháme provaříme
- Vaříme omáčku cca 10 minut, dokud se nezredukuje
- Jakmile je omáčka hotová přidáme pečenou zeleninu spolu s fazolkami a mrkví, povaříme na 5–10 minut, případě přidáme více vývaru, pokud by na vás bylo málo omáčky
- Po důkladném promíchání a propojení kari omáčky se zeleninou přejdeme k servírování
Video recept
Poznámky
- Zeleninové kari podáváme s dušenou rýží, čerstvým koriandrem a nasekanými chilli papričkami (volitelné).
- Zeleninové kari je vhodné i jako příloha k rybě jako je losos, například k našemu glazovanému lososu, recept najdete ZDE.
- Dále můžete podávat s tofu (jednoduchý recept na pečené tofu najdete ZDE) či k různým masům.