Řezy z listového těsta – kolik druhů jich vůbec existuje a přece jsou pokaždé jiné. Co vlastně listové těsto je, že je tak hrozně moc oblíbené jak v cukrářství, tak celkové v kuchyni? Proč z něj tak rády připravujeme jak slané, tak sladké dobroty a hodí se téměř úplně ke všemu? I když tradiční výroba tohoto těsta je poměrně pracná, hlavně časově náročná, používáme ho tak často. Ale většinou se používá kvalitní kupované těsto, co nám v tomto případě ušetří spoustu času. Tentokrát si připravíme žloutkové řezy v listových plátech.
Kdysi kdosi usoudil, že bude listové těsto vyrábět a prodávat, co byl opravdu výborný nápad. Kolikrát se mně stalo, že jsem v obchodě narazila na prázdný regál po listovém těstu. Myslím, že tento druh zboží či polotovaru je vždycky vyprodaný a stále doplňovaný.
Jeho kuzlo spočívá v tom, že se skládá z několika tenkých vrstev, které se při pečení nafouknou a vytvoří nadýchanou a křupavou vrstvu. A tento efekt vzniká právě díky jeho složení a výrobě, kde obsahuje vysoké množství tuku, skládá se ze dvou druhů těsta, které se navzájem překládají a válí. Dnes si právě z tohoto těsta, je už na vás, zda si jej vyrobíte. My dnes pečeme z hotového, připravíme naše listové řezy, které jsou fakt moc dobré.
Recept na Listovo-žloutkové řezy s pudinkovým krémem a rumovou polevou
Ingredience na přípravu Listových řezů se sametovým pudinkovým krémem a domácí rumovou polevou
- 2 kusy listového těsta (chlazené a rozválené mám nejradši)
- 600 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- červená marmeláda
Poleva
- 100 g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 polévková lžíce horké vody
Postup přípravy žloutkových řezů
1. Upečeme 2 platy listového těsta. Necháme vychladnout.
2. Z mléka, cukru a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink, který řádně vychladíme.
3. V šlehači vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a vychladlý pudink do něj postupně zašleháme. Vyšleháme hladký krém.

Žloutkové řezy na růžovo: zdravá pochoutka zcela bez mouky

Řezy ze zakysanky a tmavého piškotu – dezert, který budete milovat
4. Krém navrstvíme na plat listového těsta a druhým platem náplň přikryjeme.
5. 2. plát potřeme marmeládou a dáme zatuhnout do lednice cca na 2 hodiny.
6. V misce rozmícháme ingredience určené na polevu a přidáme horkou vodu, mícháme tak, aby v polevě nebyly hrudky a polevu vychladíme.
7. Ztuhlé řezy potřeme polevou s opět necháme vychladit v lednici. Krájíme na kostky a podáváme.
Tipy na vylepšení
Kvůli extra jemnosti krému, můžete do krému přidat šlehačku nebo sýr Mascarpone, kvůli svěžesti krému zase citrónovou šťávu. Chcete-li mít řezy více dekorativní, můžete na rumovou polevu vytvořit vzory z rozpuštěné čokolády.

Žloutkové řezy z oříškového těsta

Kremšnyty: Příběh tradičního středoevropského dezertu, který spojuje křupavé listové těsto s jemným vanilkovým krémem
pozn.: částečně upraveno AI