Každý rok 15. října se po celém světě slaví Den hub. Tato mezinárodní událost spojuje milovníky přírody, gurmány, houbaře a mykology. Houby jsou sice výbornou surovinou k vaření, ale také jsou klíčovým hráčem v našem ekosystému. Mají mnohem více tváří, než bychom si mohli představit.
Houby nejsou ani rostliny, ani živočichové, tvoří své vlastní království, které je stejně starobylé jako samotný život na Zemi. Většina z nás si houby spojuje s lesními procházkami a sběrem jedlých druhů. Svět hub je mnohem širší a zajímavější.
Existuje spousta druhů hub, z nichž některé mají schopnost rozkládat organickou hmotu a tím přetvářejí lesní podestýlku na bohatou půdu. Houby dokonce pomáhají i stromům v růstu. Jsou to opravdu pozoruhodné organismy. Houby jsou díky svému vzhledu a chuti oblíbenou ingrediencí v kuchyních po celém světě. Například lanýže a hříbky patří mezi nejvíce oblíbené delikatesy. Chuť není jediným důvodem, proč jsou houby tak ceněné. Mnoho hub má také léčivé vlastnosti a jsou součástí tradiční medicíny již po tisíciletí.
Jak oslavit Den hub?
Pokud jste nadšený houbař, vezměte si košík a vydejte se do lesa na houbařskou výpravu. Zrovna je jejich sezóna a lesy jsou opravdu plné. Nezapomeňte jen na pravidla sběru a nikdy nesbírejte houby, které neznáte.
Inspirace na recepty s houbami
Milovníci jídla mohou tento den využít k přípravě lahodných houbových pokrmů. Ať už se rozhodnete pro krémovou houbovou polévku, rizoto s hříbky nebo třeba tradiční smaženici, určitě si pochutnáte. Inspirujte se na našich stránkách houbovými recepty.
Pro ty, kteří se chtějí o houbách dozvědět více, různé organizace nabízejí přednášky a workshopy o houbách.
Den hub je příležitostí k oslavě této fascinující přírodní ukázky, která je pro nás všechny tak důležitá. Tak proč nevyužít tuto příležitost a neslavit spolu s námi? 😉
Pošlete nám recepty na vaše oblíbené houbové pokrmy.
Prohlédněte si nejlepší recepty z hub – polévky, smaženice, bedly, řízky a další
- Polévka z hub: Recept na nejlepší bramboračku s houbami
- Polévka z hub: Krémová polévka se žampiony – tak dobrá, že je vždy je hned snězená!
- Škvarky z hub: Recept na Bedlové škvarky na topince
- Bedly: Klasický recept na Řízky z Bedel na kmíně
- Recept na staročeského Houbového Kubu
- Nejlepší polévka z hub: Jihočeský poklad – recept na Kulajdu