Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vaříte rýži? Respektive, zda během vaření neděláte nějaké zbytečné chyby, které můžou tuto oblíbenou surovinu degradovat? Podrobně se podíváme na 7 nejčastějších chyb, které dělají i nejlepší hospodyňky během vaření rýže. Nejdříve ale jedna důležitá informace. Na světě existuje více než 2000 druhů rýže a různé druhy se připravují různými způsoby. Chcete-li mít svojí rýži dokonalou, připravte ji tím správným způsobem!
Přehled 7 nejčastějších chyb během vaření rýže
1. Nedostatečné mytí rýže před vařením
Pokud nechcete, aby se vám rýže zakoupená v obchodě slepila a měla kašovitou strukturu, musíte ji řádě před vařením omýt. Docílíte tím, že bude rýže více sypká. Důležité je kvalitní promytí zejména u rýže basmati, která díky praní ve vodě lépe nabobtná a zbavená škrobu se lépe tráví.
2. Nenamočení rýže před vařením
Víte, že některé druhy rýže je nutné ještě před vařením namočit tak 30 – 60 minut předem? Jedná se zejména o rýži basmati a divokou rýži. Obecně všechny druhy dlouhozrnné rýže se musí namáčet před konečnou přípravou.
3. Převaření rýže
Do al dente se nevaří pouze italské těstoviny. Takto na zub je vhodné vařit většinu druhů rýže. Najdeme zde samozřejmě výjimky, konkrétně druhy, které jsou svojí povahou určené k lepkavé konzistenci. Zejména rýže určená k přípravě dezertů (například rýžového nákypu) nebo sushi. V takovýchto případech nepoužívejte nikdy dlouhozrnnou rýži.
4. Solení vody na vaření rýže
Na rozdíl od těstovin vodu na uvaření rýže nesolíme. Pokud vodu osolíme, zrnka rýže nenarostou a budou se nepříjemně lepit. Stejného problému docílíme, pokud během vaření rýži zamícháme. Opět je zde jedna výjimka a tou je rizoto, u kterého je krémová textura žádoucí a proto ho mícháme.
5. Špatný rozměr hrnce
K vaření si vyberte vždy vhodnou velikost hrnce. Mezi nejčastější případy připálení rýže patří použití malého hrnce. Zrna rýže totiž během vaření zvětší svůj objem 2x až 3x. Proto si vždy připravte větší hrnec.
6. Ponechání rýže v hrnci
Uvařenou rýži vždy neprodleně přesuňte do čisté misky. Jakmile ji necháte v hrnci, kde se vařila, nasákne do sebe přebytečnou vodu a z rýže máte kaši.
7. Vařte rýži správným způsobem
Nejčastějším způsobem vaření rýže je namočení rýže, poté do hrnce přidáme 2 díly vody k 1 dílu rýže. Na středním plamení přivedeme k varu a následně na mírnějším ohni vaříme 10 – 12 minut. Mělo by se stát to, že rýže absorbuje kompletně všechnu vodu a hrnec odstavíme. Hrnec zakryjeme kuchyňskou utěrkou a poklicí a dáme opět na mírný oheň. Takto necháme dalších 10 minut s opatrností vařit. Po uvaření necháme 5 minut odstavené a hned podáváme.
Bonusový tip
Víte, jak poznáte, že je rýže hotová? Nejjednodušší ověření je, když vezmete uvařené zrnko mezi prsty. Povrch by měl být měkký, ale střed ještě mírně tvrdší.