Máte rádi brambory? S největší pravděpodobností ano. A není divu, tato plodina patří už velmi dlouho k pilířům české gastronomie. Jsou nejen chuťově vynikající, syté a variabilní, ale mají i zdravotní přínos: obsahují komplexní sacharidy, vitamin C a B6. Největší koncentrace živin je hned pod slupkou, proto je výhodné nové brambory neloupat, ale připravit je celé (například zapečením nebo na americký způsob). Využívají se i v některých typech diet, samozřejmě kromě nízkosacharidové.
Klíčem je správné skladování
Obrovskou výhodou brambor je jejich variabilita. České kuchařinky a kuchtíci je používají jak naslano (vařené, pečené, jako součást slaných těst, salátů, pyré nebo kaší), tak nasladko (ovocné knedlíky, sladké dezerty). Při zpracování je důležité si všímat případných zelených částí slupky, ty totiž obsahují solanin, tedy látku, která ve větším množství může škodit. Skladujeme-li brambory v suchu, chladu a temnu, vydrží dlouho čerstvé. Ne každý ale má vhodný sklep. Proto přicházíme s naším tipem na prodloužení trvanlivosti!
I brambory jdou zavařit!
Také vás nalákal trend posledních let, tedy návrat k tomu, co uměly naše maminky a babičky? Ano, zavařování je zase „in“. Sama si vzpomínám, jak jsme s rodiči takto zpracovávali úrodu ze zahrádky. Dnes i já zavařím opravdu kdeco, moji blízcí se téměř bojí se mnou „potkat“ nějaký ovocný strom. Ovšem brambory? To jsem slyšela (tedy spíše četli) poprvé. A samozřejmě musela hned vyzkoušet! Zjistila jsem, že je to až legračně jednoduché.
Postup zvládne opravdu každý
- Syrové brambory oloupejte.
- Vložte je do mísy se studenou vodou, velmi dobře je umyjte.
- Brambory nakrájejte na menší kousky.
- Znovu je vložte do studené vody.
- Nechte 20 minut odpočívat.
- Po 20 minutách zceďte, znovu opláchněte, osušte a dejte do mísy.
- Přidejte sůl a důkladně promíchejte.
- Takto připravené brambory přendejte do čistých zavařovacích sklenic.
- Víčka dobře utáhněte.
- Sklenice vložte do zavařovacího nebo běžného hrnce s vodou.
- Vařte 40 minut při teplotě 100–120 °C.
- Po zavaření nechte sklenice vychladnout.
- Uložte je na tmavé místo.
- Před konzumací brambory 10 minut ohřejte.
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline
