Nadýchaný dezert, ve kterém se kombinuje jemnost bílkových pusinek a plná chuť mascarpone, to je norský Meringue. Málokdo takto lahodnému dezertu odolá a to hlavně proto, že je lákavý už pouhým pohledem.
Pokračovat ve čtení: Báječný dezert, který kombinuje chuť pusinek a mascarponePřipravit dezert, který zaujme nejen svým vzhledem, ale i chutí, se může zdát jako oříšek. Právě oříšky u tohoto dezertu využijeme jako významné zdobení, sázkou na jistotu je ale hlavně kombinace silných chutí. Pokud si chcete vychutnat dokonalý dezert, který se rozplyne na jazyku, máme pro vás ideální recept.
Recept na dezert, který kombinuje chuť pusinek a mascarpone
Potřebné vybavení
- Plech na pečení ideální rozměry 38×25 cm
Suroviny
Ingredience potřebné na korpus
- 100 gramů másla (ideálně pokojové teploty)
- 100 gramů moučkového cukru
- 4 žloutky
- 60 mililitrů teplého mléka
- 150 gramů hladké mouky
- 10 gramů hydrogenuhličitanu sodného
Ingredience potřebné na pusinky
- 4 bílky
- 200 gramů cukru krupice
- šťáva z 1/2 citronu
- 60 gramů pražených mandlí
Ingredience potřebné na krém:
- 250 mililitrů smetany (33% tuku)
- 90 gramů moučkového cukru
- 300 gramů sýra Mascarpone
Postup
Příprava dortového korpusu:
- Máslo vyšleháme s cukrem do krémové konzistence.
- Do vzniklé směsi postupně přidáme žloutky a vše zalijeme teplým mlékem.
- V misce si smícháme mouku s jedlou sodou a tuto směs postupně nasypeme do těsta.
- Vzniklé těsto umístíme na plech vyložený pečícím papírem.
Příprava pusinek:
- V míse si vyšleháme 4 bílky, jakmile nám vznikne hutná pěna, přidáme k nim cukr.
- To vše zakápneme šťávou z citronu.
- Pusinkový krém rozprostřeme na připravené těsto a posypeme mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20-25 minut.
Příprava dortového krému:
- vychladlou smetanu si vyšleháme s cukrem.
- Do vzniklé směsi přidáme mascarpone a šleháme dokud nám nevznikne hustý krém.
- Hotovým krémem ozdobíme dort, který vyndáme z trouby.
Poznámky
- Hotový dort můžeme rozpůlit a položit na sebe. Vznikne nám tak dort dvoupatrový.